Windows 10 Pro od paru dni powtarzające się BSOD


(sadbre) #1

Witam, od paru dni mój komputer męczony jest przez niebieskie ekrany, komputer składałem dwa miesiące temu, sprzęt to:
Intel® Core i5-8600K | AsRock Z370 Extreme4 | Corsair 16GB (2x8GB) 3000MHz CL15 Vengeance LPX | Gigabyte GeForce GTX 1080 G1 | SSD GoodRam Iridium Pro 240GB | WD Black WD1003FZEX - 1TB | Antec EDGE GOLD 550W | Windows 10 Pro x64 |
Niebieskie ekrany wyskakują przy przeglądaniu internetu ( sprawdzone na najnowszym firefox’ie oraz na edge) nagle strona przestaje odpowiadać i przy próbie przywrócenia kart jest niebieski ekran.Nie instalowałem nowego oprogramowania, nie zmieniałem sprzętu.System aktualny,bios sterowniki też, temperatury dobre, ram testowany memtestem86 na ustawieniach 3000MHz oraz na 2133MHz żadnych błędów, przy graniu też nie mam niebieskich ekranów.Dyski w smarcie nie pokazują błędów.
Wczoraj zdecydowałem się na zainstalowanie na świeżo systemu ale dalej pojawiają się bsody…naprawdę nie wiem co już zrobić…
O to zrzut ekranu z błędami.


(Astor44) #2

Jeśli jeszcze raz postanowisz zrobić reinstalację systemu (polecam!), to zrób to ale przy odłączonym od płyty głównej dysku WD 1TB. Po zainstalowaniu systemu na dysku SSD sprawdź te BSODy. Jeśli będzie OK, podłącz dysk 1TB do płyty głównej i dalej sprawdzaj.
Jeśli to wszystko nic nie da, wymontuj jedną z pamięci i z jednym (potem oddzielnie drugim) modułem dalej próbuj, przekładając je w pierwszym slocie.


(kuba3351) #3

Jeśli reinstalacja nie pomogła, istnieje prawdopodobieństwo uszkodzenia pamięci RAM.


(FadeMind) #4
  • test pamięci RAM (pełny - godzinny) (Memtest/ Gold Memory (z HBCD Restored))
  • test dysku (MHDD Surface Test)
  • test stabilności sprzętu i temperatur pod obciążeniem (prime95 oraz OCCT)

(sadbre) #5

Witam, test memtesetm:


test dysku przez mhdd oraz hddtune nie pokazują żadnych błędów.
Do tego wykres ze smarta:

Pod obciążeniem wszystko ok temp na pulpicie około 30 stopni dla cpu pod obciążeniem około 70 stopni.
Jakieś jeszcze pomysły :frowning: ?


(adam9870) #6

Uruchom system w trybie awaryjnym i sprawdź czy powtarza się problem.


(sadbre) #7

Sprawa wygląda tak, wyłączyłem rano całkowicie plik wymiany na dysku ssd i od rana jeszcze nie miałem żadnego bsod, dalej testuje, czy ten plik wymiany może mieć coś wspólnego np z uszkodzonym dyskiem ssd?


(FadeMind) #8

(pocolog) #9


Próbowałeś usunąć te łatki?