Media Creation Tool ma jedną wadę - gdy chcesz utworzyć własny obraz Windows, np. z gotowymi sterownikami, apkami itp. to na ISO z MCT się nie da.
Kupę czasu prowadzi do linków bezpośrednich ze strony Microsoft. Pomyślmy. Ściągałem z stamtąd parę razy… Dwa lata temu, rok temu, niedawno… I jakoś przekierowanie było na download Microsoft. Hmmm… Czyli chyba nic się nie zmieni.
Wczoraj mnie nie okradłeś, przed wczoraj też, to polecę wszystkim żeby ci portfel na przechowanie zostawili… tak?
No bez takich. Ale… Ja podziękuję i cudzrlego portfela nie biorę na przechowanie.
Porównanie z nikąd. Ja myślę, że masz uraz do stron udostępniających jakieś rzeczy, bo cię oszukano… Mam rację?
Dlatego nie mam urazu, bo myślę z jakich stron pobieram i tego życzę innym
Spokojnie. Sporo osób pobiera z stamtąd i nie mają odpukać problemów. Aż mnie zastanawia czy rosyjski Microsoft nie współpracuje z Adguard (o ile Rosjanie mają też oddział Microsoft), albo teoria spiskowa na tle Rosja - USA xD
Miliony much nie mogą się mylić
Przecież system sam podczas instalacji pobiera sterowniki, jeżeli nie to podczas aktualizacji więc w czym problem?
Nie koniecznie, osobiście wolę pobierać u źródła a nie z trzeciej ręki.
Myślę, że @roobal chodzi o taką sytuację, kiedy nie możesz pobrać z internetu. Nieważne czy brak dostępu, czy podzespoły nie pozwalają odpalić systemu bez sterów
To takie sytuacje się zdarzają w czasach kiedy nawet z zegarka można udostępnić internet?
Nie wiem, ja mam skarpety cerowane światłowodem
No pobiera i co z tego? Używałeś kiedyś sysprep? Tworzysz obraz, np. z aplikacjami, drukarkami, kongirujesz wszystko na systemie wzorcowym. Potem tylko instalacja i masz gotowy system.
Gdy przychodzi przewalić 15 - 20 komputerów, instalujesz tylko Windowsa, co zajmuje 20 minut, a nie 2 dni
Chodzi o sytuację, gdy syawiasz system na kompie, konfigurujesz, robisz sysprep i masz obraz windowsa do postawienia na dowolnym kompie lub recovery takie jak w laptopach.
To aż tak zepsuty jest obraz robiony z ESD?
Ale nie wszędzie można i nie wszędzie wolno udostępnić jakikolwiek Internet.
Z nośnika przygotowanego przez MCT nie ma możliwości wyboru wersji systemu (Pro czy Home), np. w laptopach, gdzie masz klucz w BIOS-ie - instaluje się taka, jaka tam jest. Jak ktoś dokupił uaktualnienie do Pro do laptopa z Home, to i tak przy czystej instalacji z nośnika zainstaluje mu się Home.
Można to zmienić edytując jeden plik w obrazie instalacyjnym, no ale chyba nie o to chodzi, zwłaszcza jak to CD.