Windows 10 - problem z aktywacją

Hej,

Do zakupionego X czasu temu laptopa Lenovo miałem dołączony Windows 10 Home. Po jakimś czasie potrzebowałem więcej możliwości - Bitlocker (Veracrypt się nie sprawdzał) + Wirtualizację itd, dlatego w Media Expert zdecydowałem się na zakup Windows 10 PRO OEM. Otrzymałem od nich płytę DVD + klucz produktu (ze zdrapką, wszystko oryginalnie zamknięte, zdrapka nieruszona).

Pobrałem toola do tworzenia W10 USB, zrobiłem czystą instalację systemu - przy instalacji nie podałem klucza produktu (nie mogłem), dlatego został on automatycznie pobrany z EFI i zainstalował się Windows 10 Home, kolejnym krokiem na czystym systemie było wejście w aktywację i zmiana klucza produktu, jednak klucz nie działa - otrzymuję komunikat:

„Wprowadzony klucz produktu nie działa. Sprawdź klucz produktu i spróbuj ponownie lub wprowadź inny klucz. (0xc004f050)”.

Wprowadzany klucz oczywiście jest taki jak na zdrapce, nie ma tam „literówki”. Zastanawiam się co jest nie tak, czy ten klucz zadziała tylko instalując system z płyty, a nie zadziała, gdy obraz był przygotowany przez USB Toola - byłoby to trochę dziwne. Na chwilę obecną niestety nie mam zewnętrznego DVD, abym mógł sprawdzić, czy instalacja z płyty pójdzie. Tym bardziej przynależność płyty byłoby nietuzinkowe, bo wg poradników na morele, x-kom itd, teraz wersje OEM zostają przypisane do konta MS i można je przenosić na inny komputer (pod warunkiem dezaktywacji na starym kompie i gdy system będzie zainstalowany na dokładnie 1 sprzęcie).

Macie jakieś pomysły? Czy od razu uderzać na infolinię MS?

Przepraszam za spam, temat do zamknięcia, w międzyczasie znalazłem odpowiedź na stronie MS.

Jest specjalny klucz do zamiany Home → Pro, który robi update systemu, ale nie pozwala go aktywować. Gdy system już się podbije do wersji Pro, można zmienić mu klucz na ten kupiony w moim przypadku w ME. Więcej szczegółów tutaj: I am unable to upgrade Win 10 Home to Pro - error 0xc004f050 - Microsoft Community

pewnie jak masz pendrive bootowalny (najlepiej własny a nie ten z pudełka MS od Media Expert) to wystarczy dalej usuwać lub edytować „ei.cfg” wtedy odblokowuje się lista lub klucz HOME nie może wybrać Home.

Plik EI.cfg określa wyłącznie wartości identyfikatora edycji, kanału i licencji.
Klucz jest w pliku PID.txt
Uzywa sie tych plików do zautomatyzowania aktywacji wprowadzając te pliki do instalatora.