Windows 10 - problem z działaniem na udostępnionych plikach przez router


(lianliu) #1

Cześć, mam problem i nie wiem już co zrobić naczytałem się tematów o udostępnianiu plików i nic nie pomaga.

Zacznijmy od tego, iż posiadam Router ASUS RT-N18U, który posiada 2 sloty USB i umożliwia udostępnianie plików, podpiąłem więc do obu portów pendrive’y które mają robić za moje dyski sieciowe. Chciałbym na nich trzymać filmy, które będę zgrywał z komputera, a potem z tych udostępnionych pendrive’ów puszczał filmy na mibox’ie podłączonym do TV. Dodam od razu, że kiedyś to wszystko już mi tak działało, ale potem, albo formatowałem system, albo coś i w każdym razie coś mi się zepsuło i już nie chce działać.

Także wracając mam ten router, do niego podpięte pendrive’y i jest skonfigurowany tak:

Teraz konfiguracja po stronie komputera:

Konfiguracji w miboxie nie pokazuję, gdyż tam wszystko mi działa co chcę - czyli widzę te pendrive’y i mogę włączyć z nich film, który się na nich znajduje.

Co więc może być nie tak? Wydaje mi się, że błąd jest gdzieś po stronie ustawieniach w komputerze, po przejściu na tą samą grupę roboczą widzę te udostępnione pendrive’y, ale w żaden sposób nie mam jakichkolwiek możliwości operacji na nich po za odczytem. Nie mogę ani kasować plików, ani żadnych nowych dodawać. Sądzę, że kluczem jest to konto ‘filmy’, które umożliwiłoby mi te uprawnienia i które zostało założone na routerze, coś mi się kojarzy, że właśnie wcześniej przed wejściem do pendrive’a z kompa musiałem podać login i hasło, ale teraz nie wyskakuje mi żadne takie okno i nie jestem w stanie nic zrobić. Macie pomysł jak to rozwiązać, będę bardzo wdzięczny bo walczę z tym już dłuższy czas.


(lianliu) #2

Temat do zamknięcia.

Rozwiązaniem problemu okazało się być dodanie kolejnego konta w routerze, wtedy na komputerze w zakładce sieć pojawił się ten router, ale już jako komputer, a nie urządzenia multimedialne. Dziwne to było, nie mam pojęcia dlaczego od razu tak nie pracował. Jak pojawił się już jako komputer to po dwukliku wyskoczył panel logowania, w którym podałem dane nowo założonego konta i wszystko śmiga.