Witam.
Ostatnio kupilem sobie nowego laptopa dell 5520 a ze nie ma on gniazda rj45 korzystam z przejsciowki https://www.axago.cz/pl/produkty/ade-sg i nie wiem czy to ta przejsciowka jest jakas uszkodzona czy windows sobie z nia nie radzi ale internet pojawia sie na komputerze sporadycznie tzn trzeba sie wstrzelic aby otowrzyc chociazby strone konfiguracyjna routera do ktorego jest podpiety. Wciaz to sie laczy to sie rozlancza, ping do ww routera rowniez dociera w sposob losowy raz 2 na 4 proby raz 1 na 4 proby. Z innego komputera sprawdzalem na routerze i ten komputer widnieje na liscie ktorym przyznano adres ip poprzez dhcp. Ponizej konfiguracja karty:
Moze i jest dostepna poprzez kolejny adapter do portu usb-c ale ja takowego nie dostalem wiec na razie kombinuje z tym ktory mam. Jakies pomysly dlaczego to nie dziala?
Zlacza rj45 ten laptop na pewno nie ma
To jest lista polaczen do routera:
DHCP Clients List
ID Client Name MAC Address Assigned IP Lease Time
1 Ariane BC-AE-C5-65-D0-0A 192.168.1.3 Permanent
2 DELL 00-13-3B-9C-91-17 192.168.1.2 Permanent
Pierwszy to stary laptop ktory ma zlacze rj45 i dziala bez zarzutu a drugi to ten nowy dell podlaczony przez ww przejsciowke, ja tutaj zadnych potencjalnych konfliktow nie wiedze.
Nie wiem na pewno ale mozesz miec racje, wprawdzie na stronie producenta jest napisane przy sterowniku window 8/8.1/10 ale wlasnie podlaczylem to do starego laptopa na ktorym jest linux, ladnie sam sobie zaladowal moduly jadra, polaczyl sie i wszystko dziala poprawnie a nie jak pod w10 ciagle polaczono i rozlaczono. Tak wiec najprawdopodobniej przyczyna sa skopane sterowniki dla windows 10.
Taką przejściówke chyba powinieneś mieć w zestawie z tym laptopem
Communication Options
Wired: Type C to Ethernet adapter included
Wireless LAN: Intel® 8265 Dual-Band 2x2 802.11 ac Bluetooth® 4.2
Nie lepiej ci łączyć sie po WiFi? kabel do laptopa to słaby pomysł bo robi z niego stacjonarke.
Niestety to zakup z outletu wiec strzelam ze polski janusz po prostu sobie ja zabral (przejsciowke) bo jak widac kosztuje 150 zl wiec sprzeda osobno
Natomiast laptop i tak przez ponad 90% czasu stoi na biurku wiec jeden kabel nie zrobi roznicy a wedlug mnie znacznie plynniej to dziala przez polacznie kablowe anizeli wifi.
Czyli kupowac i nie powinno byc problemu?
W tej cenie możesz już kupić niezły router i ten router podłączyć pod kabel,skonfigurować WiFi i będziesz miał dobry sygnał w tym miejscu i szybki internet.Ja bym wolał kupić jakiś router i tak zrobić po WiFi jak bym miał slaby sygnał.Ale te urządzenie powinno spełnić funkcje jak chcesz koniecznie tylko to jest nie warte tej ceny i do tego jak ten AXIS nie działa jak powinien to nie wiadomo jak będie z tym nowym.