WIndows 10 - problemy po instalacji systemu

Cześć,
Miałem ostatnio problem z systemem i zdecydowałem się na jego ponowną instalację od zera na sformatowanym dysku.
Po instalacji standardowo do windows update i aktualizacja wszystkiego by móc zacząć konfigurację. I tak po instalacji którejś z opcji po ponownym uruchomieniu systemu zaczynają się różne krzaki (instalowałem system kilka razy by sprawdzić różne scenariusze):

• nie działa touchpad i klawiatura - co jakiś czas po którymś uruchomieniu - nie działa też klawiatura na USB, działa jednak mysz
  • bluescreeny, kody błędu: “System thread exeption not handled” oraz “memory management”, różnie, na zmianę wywalało co któryś, dużo częściej ten pierwszy.
    Zacząłem drążyć gdyż pierwszym problemem była najczęściej niedziałająca klawiatura więc wstrzymałem instalację sterowników poprzez windows update. Niestety po aktualizacji systemu i tak pojawiają się bluescreeny czy nie działa klawiatura.
    System próbuje się naprawić i najczęściej przywraca do momentu gdy BS nie ma, jednak i tak nie działa nagle klawiatura.
    Zacząłem więc dalej i po kolejnej instalacji całkowicie wstrzymałem instalację z windows update, nie instalowałem nic kompletnie poza chrome i wszystko działało. System uruchomił się kilka razy na moją prośbę i wszystko było ok. Zacząłem więc używać i nagle pojawił się komunikat systemu iż zakończono konfigurację urządzeń i wymagane jest ponowne uruchomienie, po uruchomieniu bluescreeny i przywracanie systemu i zabawa od początku.
    Aktualnie jestem po czystej instalacji, zablokowanym WU i nie uruchamianym ponownie komputerze więc wszystko działa.
    Czy macie może propozycję od czego zacząć by rozwikłać problem i to co się u mnie dzieje?
    Poprzednio instalowałem system pod koniec marca po kupnie drugiego dysku i żadnych problemów nie było.
    Dzięki za pomoc.

Prawdopodobnie w marcu instalowałeś inną wersję systemu (tak, Windows 10 ma ich kilka. Na przykład: 1803, 1909, i najnowsza 2004). Możesz napisać jaką wersję instalujesz i podać dokładną konfigurację komputera. Bo z tego co piszesz prawdopodobnie przyczyną problemów jest jakiś niekompatybilny sterownik.

Nie pamiętam jaka byłą instalowana w marcu, prawodpodobnie aktualna na wtedy a teraz zarówno korzystałem z obrazu na pendrivie który miałem wtedy jak i z nowego aktualnego na maj. I tu i tu wywalało błędy. Nie próbowałem jednak instalować starej wersji bez blokowania windows update, jednak czy sama aktualizacja może powodować aż takie problemy? Nie chciałbym się odcinać od uaktualnień.

Laptop to dokładnie to tylko 8GB ramu

Wierz mi. Może. :slight_smile: Sprawdź jaką wersję teraz instalujesz. Jeżeli to jest 2004 to ją na razie odstaw na bok i zainstaluj wersję 1909. Jest już jakiś czas dostępna i ma większość problemów z kompatybilnością sterowników rozwiązanych.