Mam dziwny problem: korzystałem z dysku zewnętrznego, wszystko było w porządku, ale nagle system przestał widzieć ten dysk. Dysk podłączany po USB 3.0. Teraz jak go podpinam dostaje zasilanie, dioda na nim mruga kilka razy, ale w ogóle nie jest widoczny ani w Mój komputer, ani w Zarządzaniu dyskami. Zaznaczam, że dysk jest w pełni sprawny, sprawdzałem go na innym komputerze. Więc awarię dysku wykluczyłem, ewidentnie coś jest nie tak u mnie w systemie. Odinstalowałem wszystkie pozycje w Menedżer urządzeń / Kontrolery uniwersalnej magistrali szeregowej. Po restarcie zainstalował wszystko na nowo, ale z dyskiem nadal to samo.
Odinstalowałem go w USBDeview. Zainstalował ponownie, ale bez zmian. Cały czas jest widoczny tak: (ostatnia fioletowa kropka)
W rozwiniętej pozycji Stacje dysków ADATA i WDC to moje dyski wewnętrzne, więc te pomijamy.
Mój port USB jest sprawny, podłączam inne dyski czy pendrive i działają bez żadnych problemów. Tylko z tym dyskiem jest problem. Podpinałem go już pod każdy port USB i to samo. Reszta urządzeń - bez problemów. Wydaje mi się, że coś się jakiś sterownik pokrzaczył.
Jak usuwałeś sterownik to zaznaczyłeś opcję “Usuń oprogramowanie sterownika dla tego urządzenia”?
Jeśli nie to windows będzie ciągle ten sam sterownik instalował.
Widzę że masz Win7, u Ciebie to wyskakuje. W Win10 nie ma takiej opcji w ogóle.
Oczywiście to robiłem, nic nie znajduje. A jak biorę ręczną instalację sterownika to mi wyświetla że najlepszy sterownik już jest zainstalowany i koniec.
W Win10 jest identycznie tak samo. Warto użyć nie PPM, lecz “krzyżyka” z górnego Menu celem odinstalowania urządzenia. Powinno się pokazać identyczne okienko z kratką, jakie pokazał “synaptyk”.
Dzięki za udzielenie się w temacie. W Win10 nie jest tak samo, sprawdź sobie. Czy robię to z PPM czy z krzyżyka to zarówno okno jak i efekt jest taki sam. Nie pokazuje się okienko z kratką jak w Win7 u “synaptyk”
Wyświetlenie tej opcji nie jest zależne od systemu, tylko od sterowników.
Jeśli urządzenie używa niestandardowych to ta opcja się wyświetla.
W przypadku usunięcia tych sterowników, windows szuka własnych, ale tutaj jak widać, że już ma wgrane swoje sterowniki.
Masz rację. Dzięki za wyjaśnienie. Faktycznie jak przeklikałem różne urządzenia to raz jest ten ptaszek, a raz go nie ma. Ale wracając do tematu - dokładnie, przy tym moim dysku ma już swoje, nie ma tej opcji do odznaczenia.