Witam. Zawsze po kilku aktualizacjach Windowsa 10 psuje mi się program Ustawienia, tzn. najpierw wysiadła opcja „Sieć i Internet” (innym razem „Prywatność”). Po wejściu wywala. Dzisiaj odkryłem że nie mogę wejść także w „Konta->Ustaw. Logowania” - zawiesza się.
I mniej więcej od dwóch tak mam. Jedynym sposobem jest czysta reinstalacja co pół roku i powoli zaczynam mieć dość, bo ja instaluję dużo różnych programów i gier.
Aha i pełno ludzie zgłasza problemy z „Settings” na forum MS i żadne z rozwiązań (DISM itp.) nie działa.
Tu np. podobny problem dla Windows 11 (z tym że u mnie nie wywala żadnego błędu - ale jakiś błąd, nie pamiętam jaki, otrzymywałem rok temu)
I wszędzie te same rady DISM scan coś tam jeszcze, reinstaluj Settings App i wreszcie reinstaluj system na czysto.
Ostatnio po prostu dałem sobie spokój, bo system ogólnie działa ale czy miał ktoś z Was podobny problem? I znalazł rozwiązanie?
Jeśli o mnie chodzi, to nie, nigdy. Jako że też zawodowo administruję siecią, to powiem, że i tam nigdy nie spotkałem się z takimi problemami. Można powiedzieć #SOA1
Aha, otrzymuję w dzienniku zdarzeń następujące błędy:
Gdy wejdę w opcje logowania (zawiesza się) :
kilka razy z rzędu otrzymuję błąd: User Device Registration 360
Inicjowanie obsługi funkcji Windows Hello dla firm nie zostanie rozpoczęte.
Urządzenie jest przyłączone do usługi AAD ( AADJ lub DJ++ ): No
Użytkownik zalogował się za pomocą poświadczeń usługi AAD: No
Zasady funkcji Windows Hello dla firm są włączone: No
Inicjowanie obsługi po zalogowaniu za pomocą funkcji Windows Hello dla firm: Yes
Komputer lokalny spełnia wymagania sprzętowe funkcji Windows Hello dla firm: Yes
Użytkownik nie jest połączony z komputerem za pośrednictwem Pulpitu zdalnego: Yes
Certyfikat użytkownika dla lokalnych zasad uwierzytelniania jest włączony: No
Komputer podlega zasadom none.
Zaufanie w chmurze dla lokalnych zasad uwierzytelniania jest włączone: No
Konto użytkownika posiada token TGT w chmurze: Not Tested
Zobacz https://go.microsoft.com/fwlink/?linkid=832647, aby uzyskać więcej szczegółów.
Potem 1 raz: Application Hang 1002
Program SystemSettings.exe w wersji 10.0.19041.4842 przestał współpracować z systemem Windows i został zamknięty. Aby zobaczyć, czy jest dostępnych więcej informacji dotyczących tego problemu, sprawdź historię problemów w oknie Zabezpieczenia i konserwacja w Panelu sterowania.
Identyfikator procesu: 1660
Godzina rozpoczęcia: 01db0d26441002b6
Godzina zakończenia: 4294967295
Ścieżka aplikacji: C:\Windows\ImmersiveControlPanel\SystemSettings.exe
Identyfikator raportu: 643db863-e367-4a95-b9f7-1210577446a2
Pełna nazwa pakietu powodującego błąd: windows.immersivecontrolpanel_10.0.2.1000_neutral_neutral_cw5n1h2txyewy
Identyfikator aplikacji powiązanej z pakietem powodującym błąd: microsoft.windows.immersivecontrolpanel
Typ zawieszenia: Quiesce
Zaznaczam że nie mam żadnego konta Microsoft i większość rzeczy mam poblokowane firewallem więc nie wiem o co chodzi.
Natomiast gdy wejdę w sieć i internet wywala nagle: Application Error 1000
Dobra. problem rozwiązałem koło północy.
Miałem zrobiony skrypt który za pomocą „sc config” wyłącza niepotrzebne usługi.
Uruchamiałem go zwykle po miesiącu użytkowania systemu (dlatego myślałem że wysiada po drugiej/trzeciej aktualizacji)
Przywróciłem wszystko to ustawienia przestały wywalać.
Które z tych rzeczy mogły powodować ten error?:
@echo off
echo "SysMain" & sc config "SysMain" start= "DISABLED" & REM LocalSystemNetworkRestricted - zakamuflowany szpieg, skanuje ciągle wszystikie dyski
echo "AxInstSV" & sc config "AxInstSV" start= "DISABLED" & REM Instalator kontrolek ActiveX
echo "MapsBroker" & sc config "MapsBroker" start= "DISABLED" & REM Menedżer pobranych map
echo "CscService" & sc config "CscService" start= "DISABLED" & REM Pliki trybu offline
echo "RemoteRegistry" & sc config "RemoteRegistry" start= "DISABLED" & REM Rejestr zdalny
echo "WinRM" & sc config "WinRM" start= "DISABLED" & REM Zdalne zarządzanie systemem Windows (WS-Management)
echo "TrkWks" & sc config "TrkWks" start= "DISABLED" & REM Klient śledzenia linków rozproszonych
echo "tzautoupdate" & sc config "tzautoupdate" start= "DISABLED" & REM Automatyczna aktualizacja strefy czasowej
echo "PeerDistSvc" & sc config "PeerDistSvc" start= "DISABLED" & REM BranchCache
echo "McpManagementService" & sc config "McpManagementService" start= "DISABLED" & REM <Nie można odczytać opisu. Kod błędu: 15100 > - coś dla Office365
echo "SEMgrSvc" & sc config "SEMgrSvc" start= "DISABLED" & REM Menedżer płatności i funkcji NFC/SE
echo "SNMPTRAP" & sc config "SNMPTRAP" start= "DISABLED" & REM SNMP Trap
echo "RmSvc" & sc config "RmSvc" start= "DISABLED" & REM Usługa zarządzania radiem
echo "TapiSrv" & sc config "TapiSrv" start= "DISABLED" & REM Telefonia
echo "RasMan" & sc config "RasMan" start= "DISABLED" & REM Menedżer połączeń usługi Dostęp zdalny
echo "TermService" & sc config "TermService" start= "DISABLED" & REM Usługi pulpitu zdalnego
echo "SessionEnv" & sc config "SessionEnv" start= "DISABLED" & REM Menedżer konfiguracji usług pulpitu zdalnego
echo "UmRdpService" & sc config "UmRdpService" start= "DISABLED" & REM Przekierowanie portu trybu użytkownika usług pulpitu zdalnego
echo "Fax" & sc config "Fax" start= "DISABLED" & REM faks
echo "WbioSrvc" & sc config "WbioSrvc" start= "DISABLED" & REM Usługa biometryczna systemu Windows
echo "BDESVC" & sc config "BDESVC" start= "DISABLED" & REM Usługa szyfrowania dysków funkcją BitLocker
echo "WpcMonSvc" & sc config "WpcMonSvc" start= "DISABLED" & REM Kontrola rodzicielska
rem wszytskie usługi XBOX
echo "XboxNetApiSvc" & sc config "XboxNetApiSvc" start= "DISABLED"
echo "XboxGipSvc" & sc config "XboxGipSvc" start= "DISABLED"
echo "XblGameSave" & sc config "XblGameSave" start= "DISABLED"
echo "XblAuthManager" & sc config "XblAuthManager" start= "DISABLED"
rem ze wzgl bezpieczeństwa (https://niebezpiecznik.pl/post/wylaczcie-protokol-wpad-na-swoich-windowsach/)
rem WinHttpAutoProxySvc mozna wył. tylko przez rejestr.
echo "WinHttpAutoProxySvc" & reg add "HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\WinHttpAutoProxySvc" /v Start /t REG_DWORD /d 4 /f
rem Usługi zależne od WinHttpAutoProxySvc:
echo "NcaSvc" & sc config "NcaSvc" start= "DISABLED" & REM Asystent łączności sieciowej
echo "iphlpsvc" & sc config "iphlpsvc" start= "DISABLED" & REM pomoc IP (nie będzie można uzywać IPv6 tylko IPv4)
rem IKEEXT - Moduły obsługi kluczy IPsec IKE i AuthIP
rem ( https://support.microsoft.com/pl-pl/topic/porada-firmy-microsoft-na-temat-zabezpiecze%C5%84-luka-w-zabezpieczeniach-protoko%C5%82u-ipsec-mo%C5%BCe-pozwoli%C4%87-na-obej%C5%9Bcie-funkcji-zabezpiecze%C5%84-f5766696-98c9-f0de-46a0-3c1c4263628f )
echo "IKEEXT" & sc config "IKEEXT" start= "DISABLED"
rem usługi o dziwnych nazwach typu abc_xxx (żeby wył. bez końcówek)
echo "cbdhsvc" & sc config "cbdhsvc" start="DISABLED" & REM Ta usługa użytkownika jest używana w scenariuszach związanych ze schowkiem
echo "OneSyncSvc" & sc config "OneSyncSvc" start="DISABLED" & REM synchronizuje pocztę, kontakty, kalendarz i różne inne dane użytkownika
echo "MessagingService" & sc config "MessagingService" start="DISABLED" & REM Wiadomości SMS raportowania usług i powiązane funkcje.
echo "AarSvc" & sc config "AarSvc" start="DISABLED" & REM Runtime for activating conversational agent applications
echo "BcastDVRUserService" & sc config "BcastDVRUserService" start="DISABLED" & REM Ta usługa użytkownika służy do obsługi nagrań z gier i transmisji na żywo
echo "CDPUserSvc" & sc config "CDPUserSvc" start="DISABLED" & REM Ta usługa użytkownika ma zastosowanie w przypadku scenariuszy platformy podłączonych urządzeń
echo "ConsentUxUserSvc" & sc config "ConsentUxUserSvc" start="DISABLED" & REM oprogramowanie ConnectUX i połączenia i parowania z wyświetlaczami Wi-Fi oraz urządzeniami Bluetooth.
echo "WpnUserService" & sc config "WpnUserService" start="DISABLED" & REM platforma powiadomień systemu Windows
echo "PimIndexMaintenanceSvc" & sc config "PimIndexMaintenanceSvc" start="DISABLED" & REM Indeksuje dane kontaktowe
echo ..................................
echo Teraz uruchom ponownie aby przeładować usługi
echo....................................
cmd /k
Po co wyłączasz usługi? Nic ci to nie daje, poza kłopotami. Pewnie naoglądałeś się filmów na YT albo naczytałeś różnych Słodowych którzy polecają aby radośnie wyłączać co popadnie, potem są takie atrakcje.
Często autorzy takich opisów nie zdają sobie sprawy, że niektóre usługi, które wydają się być zbędne, biorą udział w różnych aktualizacjach, czy pośrednio są wykorzystywane do różnych funkcji i działania innych usług.
Jeśli nie posiadasz wiedzy na ten temat, nie grzeb w usługach, bo będziesz spędzał czas na szukaniu problemów w systemie.
SystemSettings.exe to nic innego jak podstawowa część tzw. Modern UI ( czytaj: Ustawienia ) czyli nowsza wersja Panelu sterowania i jest powiazana ze wszystkimi usługami systemu Windows od wersji Win 8.
Usług z uwagi na sprawność systemu sie nie wyłacza a jedynie zmienia sie tryb uruchomienia z automatyczny na reczny po sprawdzeniu czy dana usługa nie jest współzalezna od innej i vice versa.
Zajrzyj np. tu i przeczytaj.
Jeśli będziesz chciał sie w to bawić to zrób najpierw kopie systemu byś nie musiał zaczynac od czystej instalacji
Zacząłem bawić się usługami w Windowsie 7, po tym jak coś cały czas używało mojego dysku (wtedy miałem jeszcze talerzowy, ciągle „trzeszczał” bez powodu)
Podejrzewałem wirusa zmarnowałem tydzień czasu na instalację /deinstalację po kolei wszystkich programów antywirusowych, skanowanie przeinstalowywanie systemu nic nie dawało, podejrzewałem nawet że mam zawirusowane firmware płyty głównej.
A okazało się że to była fajna usługa SysMain (w Windows 7 po polsku było to chyba Wstępne Ładowanie do pamięci)
I w Windowsie 10 nadal jest to pierwsza usługa którą wyłączam (bo nadal mam duży talerzowy na filmy/gry)
Zrobiłem obraz partycji zaraz przed zaczęciem eksperymentów. Oprócz tego zapisuję sobie co wyłączam, a co do tematu to problem powodowało wyłączenie tych usług typu abc_xxx dałem je wszystkie na start="DEMAND"
i przestało wywalać
Tak jeszcze tylko napiszę, że te całe modern UI to jeden wielki zbugowany bug. Nie wiem po co było zastępować sprawdzone rozwiązania. Gdy jest jakaś usługa wyłączona program powinien po prostu wyświetlić okienko z błędem typu: "Usługa XXX. Jest wyłączona. Aby tutaj wejść włącz usługę XXX"
A zamiast tego po prostu wywala albo zawiesza się. Cudowny program zrobili.
Jeszcze za czasów Windows 7 miało to pewien sens, bo przeważnie ludzie mieli dyski HDD, mniej RAM’u, 2 czy 4 rdzenie. Tak więc, w pewnym sensie, spędzanie czasu na rozwiązywanie problemów typu „którą usługę wyłączyłem, że mi teraz to nie działa” było uzasadnione. Nikt nie przepadał gdy mu dysk cały czas terkotał.
Obecnie wg mnie nie ma sensu tego robić. Procesory są znacznie szybsze, mają wiele rdzeni, RAM’u mamy dużo. Dyski HDD miały przepustowość 200MB/s a NVME mają przepustowość rzędu 3000-5000 MB/s.
To wszystko powoduje, że nawet jak jakiś proces zacznie coś indeksować, to kończy to błyskawicznie a całość jest nieodczuwalna dla użytkownika. Jeżeli masz dodatkowy dysk HDD ale na dane a nie system, to też nie powinieneś jakoś specjalnie odczuć problemu.
Windowsy posiadają coś takiego jak Podgląd zdarzeń, poza tym napisałem że grzebanie w usługach jest zabawą ryzykowną.
Trzeba wiedzieć co można a czego lepiej nie ruszac.
Dodatkowo jesli chce sie przyspieszyć ładowanie i zmniejszyc zajętość Ramu w trakcie startu to trzeba najpierw zmienić metodę bootowania i ustawić ją w msconfig na uruchamianie selektywne gdzie zaznaczasz dwie pierwsze pozycje.
Jęśli system dalej ładuje sie wolno to trzeba szukac w Podgladzie zdarzeń informacji czy przyczyna jest sam system czy tez jakaś aplikacja ładujaca sie wraz z nim a dopiero potem pomyślec o usługach.
Uwaga! jeśli by komuś przyszło do głowy używać mój skrypt to wykasować fragment:
To była przyczyna która rozwaliła mi ustawienia:
rem usługi o dziwnych nazwach typu abc_xxx (żeby wył. bez końcówek)
echo "cbdhsvc" & sc config "cbdhsvc" start="DISABLED" & REM Ta usługa użytkownika jest używana w scenariuszach związanych ze schowkiem
echo "OneSyncSvc" & sc config "OneSyncSvc" start="DISABLED" & REM synchronizuje pocztę, kontakty, kalendarz i różne inne dane użytkownika
echo "MessagingService" & sc config "MessagingService" start="DISABLED" & REM Wiadomości SMS raportowania usług i powiązane funkcje.
echo "AarSvc" & sc config "AarSvc" start="DISABLED" & REM Runtime for activating conversational agent applications
echo "BcastDVRUserService" & sc config "BcastDVRUserService" start="DISABLED" & REM Ta usługa użytkownika służy do obsługi nagrań z gier i transmisji na żywo
echo "CDPUserSvc" & sc config "CDPUserSvc" start="DISABLED" & REM Ta usługa użytkownika ma zastosowanie w przypadku scenariuszy platformy podłączonych urządzeń
echo "ConsentUxUserSvc" & sc config "ConsentUxUserSvc" start="DISABLED" & REM oprogramowanie ConnectUX i połączenia i parowania z wyświetlaczami Wi-Fi oraz urządzeniami Bluetooth.
echo "WpnUserService" & sc config "WpnUserService" start="DISABLED" & REM platforma powiadomień systemu Windows
echo "PimIndexMaintenanceSvc" & sc config "PimIndexMaintenanceSvc" start="DISABLED" & REM Indeksuje dane kontaktowe