Windows 10 wita mnie Blue Screen'em

Witam. Dzisiaj zrestartowałem swój komputer i zainstalowały mi się przy okazji jakieś aktualizacje. Gdy komputer się włączył, to przywitał mnie niebieski ekran śmierci o kodzie 0x00000124. Blue Screen pojawia się ciągle gdy włączam system. Gdy dostałem się do trybu awaryjnego pojawił się ekran “Wycofywanie zmian”, ale nic się nie zmieniło. W trybie awaryjnym wszystko działa.
BlueScreenViewer: klik
HD Tune zakładka Health: dysk systemowy(C:), drugi dysk (D:)
HD Tune zakładka Error Scan: oba dyski całe na zielono

Z góry dzięki.

Sprawdź błędy na dysku systemowym z poziomu komputer.

Przywracanie systemu - może aktualizacje namieszały.

Jak bym mógł to bym zrobił przywracanie systemu już dawno, ale :frowning:

Jak skończysz sprawdzanie dysku z opcji komputer - dysk c - właściwości (plus opcjonalnie dysk d):

krystian3w
dysk sprawdź z zakładce narzędzia (właściwości).

wiktorrosik
Sprawdzanie błędów, tak? I mam kliknąć “Sprawdź”?

krystian3w
tak

wiktorrosik

Spróbuj uruchomić narzędzia do sprawdzania błędów w systemie (np. uszkodzony rejestr, pliki systemowe):

• Komendy na sprawdzenie błędów w systemie (wklejasz do Wiersza poleceń uruchomionego jako administrator):
sfc /scannow
Dism /Online /Cleanup-Image /CheckHealth
Dism /Online /Cleanup-Image /ScanHealth
  • jak sfc nie naprawi błędów i dism coś wykryje nieprawidłowego (wklejasz do Wiersza poleceń uruchomionego jako administrator):
 Dism /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth

Pomocnicze grafiki:

hotfix.pl/podglad-zdarzen-windows-zapisywanie-dziennikow-windows-8-a391.htm (powinno być podobnie).
Wstaw do odpowiedzi o przez przycisk dodaj lub po przez np. https://megawrzuta.pl/.

Aplikacje.zip (1,3 MB)

##Na błędy z Cortanną:

Napraw: Start Menu i Cortana nie startuje

1. W menu wyszukiwania wpisz PowerShell

2. kliknij prawym przyciskiem myszy i wybierz uruchom jako administrator administrator

3. Paste the below script

Get-AppXPackage -AllUsers | Foreach {Add-AppxPackage -DisableDevelopmentMode -Register "$($_.InstallLocation)\AppXManifest.xml"}
  1. Poczekaj aż polecenie zakończy pracę i zignoruj komunikaty błędu.

##Na błędy z audacity

1. zrób sobie kopię wtyczek (obsługa formatów muzycznych i np. dodatkowych efektów specjalnych) jak jakieś masz dodane

2. odinstaluj program

3. zainstaluj program ponownie www.audacityteam.org/download

Z pozostałymi jest mi coś trudno doradzić jak naprawić.

Ok, fajnie, zrobiłem to wszystko ale komputer nadal wyświetla Blue Screen. :frowning:

W msconfig sprawdź czy uruchamianie masz ustawione na tryb normalny.

Spróbować jeszcze możesz trybu czystego rozruchu:

https://support.microsoft.com/pl-pl/help/929135/how-to-perform-a-clean-boot-in-windows

Możesz też spróbować odświeżania systemu z zachowaniem plików jak nikt ci nic działającego nie doradzi: