Staram się aktualizować Windowsa 10 co miesiąc, z tym że ręcznie - ustawiłem sobie że tylko przypomina, a kiedy ściągnąć i zainstalować ja decyduję.
Mimo to w zasadzie raz na rok jakaś aktualizacja psuje całe Windows update, że kolejne już nie wchodzą.
Dzieje się tak na dwóch różnych sprzętach: najpierw wadliwa aktualizacja, potem olewam aktualizacje na parę miesięcy, potem całkowity reinstall systemu. I tak w kółko.
Żeby było śmieszniej: od dwóch lat na jednym sprzęcie mam Windows 10 LTSC czyli wersja która powinna być niby stabilniejsza i jest to samo. Rok temu wadliwa aktualizacja, reinstalka, teraz znowu:
kodu błędu: (0x80071a91) podczas wgrywania zbiorczej KB5060533
dir "C:\Windows\SoftwareDistribution\"
net stop wuauserv
net stop bits
rmdir /S /Q "C:\Windows\SoftwareDistribution\"
net start wuauserv
net start bits
chciałem jeszcze spróbować pobrać ręcznie z katalogu Windows update ale nie zgadza się suma kontrolna z podaną na stronie (zgadza się z tą podaną w nazwie pliku):
EDIT: to jest jednak to samo tylko zakodowane
(jak się wklei w coś takiego:Base64 Decode - Online Tools
i wybierze output encode hex to z 27g1PBLJdgsMVqiDRxm2igGiCrs= otrzymujemy dbb8353c12c9760b0c56a8834719b68a01a20abb )
To jest stary dziesięcioletni grat. Na razie patrzę z tym Windows recovery. wyszło że jakby miałem zarejestrowaną partycję odzyskiwania ale na dysku takiej partycji nie mam.
Niestey nic z tego. Utworzyłem nową partycję odzyskiwania wg artykułu. Sprawdziłem działa - można wejść w tryb awaryjny itp.
Ale aktualizacja nie wgrywa się ani normalnie ani przez instalkę msu ani przez DISM gdy wypakuję plik cab z pliku msu.
No to stwórz. Wejdź w zarządzaniem dyskami i pomniejsz o 1000MB partycje na końcu dysku. Utwórz partycję bez nazwy i litery sformatuj na ntfs. A teraz uruchom cmd jako admin, uruchom polecenie diskpart
Upewnij się, że numer dysku jest prawidłowy, uruchamiając polecenie> list disk .
wpisz select disk X gdzie X jest numer dysku z partycją WinRe.
Sprawdź numer partycji WinRE jest prawidłowy, uruchamiając polecenie> list partition
select partition Y gdzie Y jest numerem partycji WinRE.
Aby ustawić flagę odzyskiwania na partycji wklep
set id=„de94bba4-06d1-4d40-a16a-bfd50179d6ac”
aby zapewnić większą ochronę partycji i system nie przypisywał litery dysku Wklep>
gpt attributes=0x8000000000000001
Ten atrybut ma charakter kumulacyjny i jest sumą 0x0000000000000001 (ustawionych jako wymagana partycja przez system)
i 0x80000000000000001 (zapobiegaj automatycznemu przypisywaniu litery dysku ).
wyjdź z Diskpart exit
Aby ponownie włączyć WinRE, wklep wcmd reagentc /enable
Aby sprawdzić, że jest zainstalowane WinRE, wklep reagentc /info
przed reagentc /enable trzeba jeszcze ręcznie wgrać Winre.wim do
(litera nowej partycji)\Recovery\WindowsRE
ale moich aktualizacji ten sposób nie naprawił.
poczekam chyba do następnej aktualizacji i zobaczę co będzie
Postaw system od nowa. Zmodyfikuj ISO Rufusem i pyknie.
Po pobraniu tego na inny pc. Wybierz podłączonego pendrive’a, wybierz pobranie polskiego windowsa 11. Potem wybierz odpowiednie mody instalatora i przygotuj bootowalbne USB
Podłącz tego USB do 10 letniego grata. Uruchom go z USB i zainstaluj Windows 11.
Jeśli masz licencję na koncie Microsoftu, to zaloguj się na nie. Powinno aktywować.
Ten drugi program pomógł. Kłopotliwa aktualizacja się wgrała. Ale potem… system zaczął wgrywać aktualizację sprzed roku która była już wgrana i po każdym ponownym wyszukiwaniu aktualizacji chce wgrywać ją od nowa… Na razie wstrzymam się z reinstalacją może za miesiąc mu przejdzie.