Cześć, piszę tutaj z prośbą o pomoc. Ostatnio coś (choć chyba nigdy nie było idealnie) system zwolnił. Dzisiaj nawet specjalnie zresetowałem ustawienia do stanu początkowego, ale już świeżo po jest chyba gorzej. Zacząłem usuwać programy od Lenovo (Lenovo Manuals i coś od zdjęć). Wstrzymałem się żeby nie usunąć czegoś ważnego i nie narobić szkód. Ale do rzeczy… System najprościej pisząc mi muli. Jest tak że kilka sekund ok, a zaraz nagłe zwolnienie. Co chyba ważne owe wysokie użycie procesora, pamięci i dysku jest skokowe. Przez chwilę jest… no powiedzmy, że niskie, a za chwilę potrafi i dojść do 100% (najczęściej dysk). Teraz pisząc ten tekst przeglądarka Edge przy włączonych dwóch kartach zabiera pamięci 820,8 MB i pamięć jest praktycznie cały czas na 66%.
Skoro jesteś po odświeżeniu systemu, to pozwól mu pobrać i zainstalować wszystkie aktualizacje. Ustawienia > Aktualizacja i zabezpieczenia. Po zainstalowaniu i restarcie powinny się te “wariacje” systemu uspokoić.
Tylko wcześniej miałem pobrane pełno aktualizacji i sterowników, a problem również występował. Ale ok, będę przyglądał się sytuacji po aktualizacjach.
W takim razie po zainstalowaniu wszystkich aktualizacji i zrestartowaniu komputera:
Otwórz systemowy Monitor Zasobów i tam na bieżąco (na wykresach) sprawdź jakie procesy (w sposób ciągły) znacznie obciążają procesor, dysk, sieć lub pamięć RAM komputera. Zanotuj i ewentualnie podaj później na forum.
Jeszcze pokaż stan dysku- Uruchom- CrystalDiskInfo- zmień ustawienia (Funkcje, Advanced Feature, Wartość Raw i ustaw 10 [DEC]) pokaż okno z programu wszystkie parametry
Dysk OK
choć chyba nigdy nie było idealnie
Pomyśl nad dyskiem SSD bo Twój to dysk ma 5400obr. i na nim system nigdy nie będzie szybko działał
Proces wsappx odpowiada za Microsoft Store, jeśli z niego nie korzystasz to go wyłącz, a jeśli z niego korzystasz to znajdź alternatywy dla programów i też go wyłącz.
Zrobisz to programem DoNotSpy10 (https://www.dobreprogramy.pl/DoNotSpy10,Program,Windows,65306.html)
Koleżanka miała podobnie. Zainstalowałem jej czysty Windows pobierając przez Media Creation Tool (https://www.microsoft.com/pl-pl/software-download/windows10ISO)
Windows pobrał sobie większość sterowników i działa dużo lepiej niż producencka wersja dostarczona z laptopem.
Poza tym mniej aktualizacji musiał pobrać, bo MS udostępnia aktualny obraz.
(aktywował się przez internet normalnie)
Dziękuję za liczną pomoc
Wczoraj pobrało aktualizacje, a dzisiaj jeszcze znalazło mi 2 sterowniki w programie Driver Booster. Problem chyba ustąpił, bo nie skacze aż do 100%.
Nie radzę stosować programów typu Driver Booster. Mogą być przyczyną niekontrolowanego “przeszukiwania” systemu i jego “wariactwami”. Ale skoro go już wykorzystałeś, to radzę odinstalować.
Kolega Astor44 ma rację, odinstaluj ten program.
I poczytaj komentarze o tym programie, w większości negatywne.
Rowniez odradzam Driver Booster. Lepiej samemu szukać sterownikow mi też sprawial problemy