Windows 10 zgłasza "Brak uprawnień" do folderu udostępnionego pod Windows 7

Witam,

W sieci domowej mam laptopa z Win10Pro, reszta komputerów Win7.

Na jednym z komputerów z Windows 7 (Pro) mam udostępnione foldery, którym przydzieliłem uprawnienia dla Wszyscy / Pełna kontrola.
Wszystko działa z poziomu innych komputerów z Win7. Problem jest z Win10.

Pod Win10 widzę komputer z Win7 udostępniający zasoby, widzę udostępnione foldery, ale nie mogę się do żadnego dostać - brak uprawnień, skontaktuj się z administratorem.

Myślałem, że to kwestia przynależności do Grupy domowej, ale Win10 już jej nie ma.
Pod 7ką zmieniłem w Opcjach udostępniania opcje z
Zezwalaj systemowi na zarządzanie połączeniami grupy domowej
na
Użyj kont użytkownika i haseł do łączenia się z innymi komputerami - bez efektu.

Na Win7 mam wyłączone udostępnianie chronione hasłem, system nie posiada hasła do konta.

Co gdzie mam ustawić, by mieć dostęp do folderów spod 10ki? :slight_smile:

NTFS Access? https://www.dobreprogramy.pl/NTFS-Access,Program,Windows,82903.html

Narzędzie adresowane jest do użytkowników, którzy stracili do dostęp do folderów poprzez zablokowanie atrybutów we właściwościach katalogu lub po prostu nie mają do niego dostępu, gdyż został on utworzony na koncie innego użytkownika systemu.

W pierwszej kolejności chciałbym się dowiedzieć jak i co poprawnie ustawić z poziomu systemu, zwłaszcza, że nie jestem w sytuacji, że mam cokolwiek “zablokowane”, czy też nie mam dostępu do konta administratora. Wolę nie wspomagać się jakimiś programami firm trzecich, które (z)robią coś na komputerze a ja nie wiem co :slight_smile:

Na Windows 7 (tym serwerze) załóż użytkownika z loginiem i hasłem z jakiego łączysz się z Windows 10.

Założenie konta nic nie wniosło, dalej był brak dostępu.

Rozwiązałem problem - okazało się, że oprócz uprawnień w Udostępnianiu wystarczyło dodać “Wszyscy” w zakładce Zabezpieczenia.

Działa bez zakładania konta :slight_smile:

1 polubienie