Windows 10 - zmiana widoku/miejsca zapisywania nowych plikow

Cześć, chciałbym zmienić widok/miejsce przy zapisywaniu nowych plikow. To znaczy np. ściągam napisy do filmów i pojawia się okienko gdzie chce to zapisać i w tym miejscu chciałbym żeby domyślnie i za każdym razem wybierało pulpit.

Witam .
Jeżeli używasz Firefoxa , to wybierazs zakładkę ,Narzędzia " .
Następnie ,Ustawienia" i wybierasz ,Ogólne".
Przewiń po prawej stronie okno do opcji ,Pliki i aplikacje " - ,Pobieranie".
I tutaj zaznacz opcję ,Pobierane pliki zapisuj do: " - wybierz w ,Przeglądaj " domyślny folder.
Po restarcie przeglądarki pliki ściągane z internetu powinny Ci się zapisywać w wybranym miejscu.
Z poważaniem : Jarosław Bartkowski

Nie chodziło mi o to.

Jak mam taki ekran chciałbym żeby domyślnie wybierał się pulpit. W Windows 7 kiedyś to zmieniałem to przez w rejestrze systemowym.

A w jakiej przeglądarce? Bo w różnych znajduje się opcja wybory w innych miejscach.
Np w chrome klikamy w prawym górnym roku, w trzy kropki, ustawienia, po lewej rozwijamy zaawansowane, pobrane pliki i przełączamy na „Pytaj przed pobraniem, gdzie zapisać każdy plik”.

Teraz przed każdym zapisaniem pliku, zostaniemy poproszeni o wybranie miejsca docelowego.

Typ pliku wskazuje na fanatyka Internet Explorer 8-11 lub nakładek na IE typu Avant Browser.

Opcjonalnie może to też być MS Edge legacy (EdgeHTML) - co może wskazywać niechęć do aktualizacji na nowszy Windows 10 z podmianką na Edge Chromium.

Jak wrzucił losowy „Screen” (typu focia) z neta bazujący na Windows 8, 10 lub 11, to raczej będziemy go ciągać za język by ustalić w jakiej przeglądarce zmienić jak nie ma sposóbu z nadpisaniem tego w regedit i odpada dowiązanie symboliczne.

Na Windows 7 tak się to zmieniało:

Ale Firefox i IE11 olewa zmianę i uparcie zapisuje do pobrane/dokumenty zamiast na pulpit. Może to wymaga restartu apki lub Windowsa aż. Chociaż to może być tylko sygnał dla pakietu biurowego/muzycznego/graficznego/wideo.

Na jakieś edycji 10 z 2019 niby tak:

(Nie mam jak przetestować z np. Firefox)

Jest też taka możliwość przenoszenia pobranych gdzieś indziej:

Ale oleje ją pewnie pakiet biurowy i inne programy co wciskają się do dokumentów lub z góry zdefinowanej ścieżki przez programistę jaka tylko nabierze się na dowiązanie symboliczne (gdy zablokował edycję konfiguracji np. wymagany Hex edytor i generowanie nowej np. sumy kontrolnej).

Nie jest to losowy screen, przeglądarka firefox

W miejscu wyboru zapisu pliku musisz nacinąć przycis ,Przeglądaj" i wtedy zaznacz ,Pulpit".
Wówczas ścieżka zapisu zmieni Ci się z domyślnej ,Pobrane" na wybrany przez Ciebie - Pulpit.

No właśnie chciałem uniknąć tego ciągłego klikania ale widzę, że w Windowsie 7 można zmienić wszystko a w 10 najprostsze czynności są problematyczne do zmiany :wink:

Przecież w Windows 10 też Firefox zapisze ci pliki gdzie chcesz, zawsze w wybrane miejsce.
Klikasz na pobierane pliki zapisuj do - wybierasz miejsce (na przykład pulpit) i tyle.

W pierwszej odpowiedzi dostałeś rozwiązanie.

Jak nie losowy to na pewno nie z Firefox, opis typu pliku się nie zgadza:

Mozilla nie prezentuje w drugim polu tekstów „(*.html, *.htm)”.

Argumenty ad personam o upadku Mozilli (np. Roobala) nie są kwestią tego wątku - zapisz sobie je na partycji „dev/null”.

Co do rozwiązania tylko pod Firefox to problem wróci jak jednak będzie musiał zacząć używać Edge/Chrome i import ustawień pominie „zapisz też na pulpicie” (Edge/Chrome pomija tę preferencję Firefox) - znów trzeba by podrzucić mu gdzie ma to szukać dla chromowatych.

Edge / Chrome

Ustawienia :arrow_right: pobrane/pobrane pliki :arrow_right: lokalizacja :arrow_right: zmień :arrow_right: wskaż :arrow_right: zatwierdź przyciskiem „wybierz folder”

alias

edge://settings/downloads

działa w prawie każdym chromium:

chrome://settings/downloads