Windows 11 Enterprise G

Cześć, ze względu na zmianę pracy jestem zmuszony przesiąść się na laptopie z Windowsa 10 na 11, z powodu aplikacji firmowej która działa tylko na tym systemie (Programista dał po prostu czadu, w przypadku gdy aplikacja wykryje inny numerek Windowsa, to się nie odpala) Powiem szczerze, że nie za bardzo lubię Windowsa 11, ale znajomy polecił mi wersję Enterprise G. Rzekomo edycja Enterprise wypuszczona przez Microsoft która usuwa ona całą bolączkę jedynastki typu niepotrzebne aplikacje, BRAK telemetrii, „lekki system” itp. No brzmi idealnie, ale mam pare wątpliwości, i pewną prośbę

I. Instalacja tego systemu odbywa się na dwa sposoby:

1. Instalacja z pliku ISO z nieznanego źródła
  2. Przebudowanie oryginalnego pliku ISO Windowsa 11, aby system myślał że jest instalowana wersja Pro, a tak naprawdę instalator zainicjuje wersję Enterprise G

Wiadomo, pierwszy sposób raczej sobie odpuszczę. W przypadku tego drugiego prosiłbym o pomoc. Czy zna się ktoś na kodach źródłowych i mógłby sprawdzić, czy ten cały „przebudowywator” nie wstrzykuje żadnego syfu do oryginalnego Windowsa? Podrzucam githuba

II. Do zainstalowania systemu wymagany jest obraz Windowsa 11 Pro w wersji Angielskiej. Czy w przypadku użycia obrazu z W11 Pro w wersji Polskiej, mogłyby wystąpić jakieś komplikacje

Na razie testuję ten system na VM, czekam na wasze porady i w razie czego instaluje jako główny system

Nie wierz w bajki…

Spróbuj sfałszować to co widzisz w winver, może program się nabierze:

https://www.tenforums.com/general-support/195213-any-way-change-what-windows-version-displays-winver.html

Jak program niby sprawdza tylko numerek, to może da się go jeszcze inną metodą oszukać. Wątpię, że twórca apki zacznie szukać instrukcji nieobsługiwanych przez 10 1809 (18H2) - 10 22H2:

I don’t think that program can easily drop Windows 10 either with relatively few relevant revisions to the win32 API in Windows 11. They could probably drop anything below 1809 based on the (presently optional) use of VirtualAlloc2 and MapViewOfFile3, but there’s nothing that could really be done about 1809 and later yet.

Najprościej będzie jak się przeprosisz z 11-tką. Nie kombinuj. Zawsze możesz mieć dwa systemy na lapku i wszyscy będą zadowoleni,

Wypróbuj Open Shell na Win11 - system będzie bardziej znajomy i przyjazny.