Zrobiłem z dysku SSD plik plik.txt w katalogu D:\Users\Public\ na M.2
Co ciekawe teraz tego pliku w ogóle nie ma.
SSD (C:, E:) ogólnie dysk (system) był półsprawny, bo główny użytkownik nie działał, trzeba było na drugim, Win 10
M.2 (D:) Win 11 działał bez zarzutu
D:\Windows\ jest pusty!
Co mogę zrobić? Ogólnie jak uruchamiałem system to tylko się kręciło białe kółko na czarnym tle, a jak próbowałem wejść w tryb awaryjny to już w ogóle czarny ekran, w trybie niskiej rozdzielczośći jednak pojawia się kółko.
A i w pierwszym uruchomieniu na ekranie pojawiły się takie takie zielone kwadraciki przypominające kod QR, 7 rzędów a na samej górze trzy lub więcej niebieskich linii w poziomie. To raczej nie GSoD.
Dawałem sfc /scannow ale to przed tym jak zauzważyłem. Nic nie dawało.
Pewnie z tego DISM.exe pasowało by skorzystać, ale nie wiem jak. Mam dostęp do tych trybów awaryjnych i wiersza poleceń. Ogólnie jak chciałem DISM /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth to pojawia się błąd 87. Jak z tego narzędzia skorzystać prawidłowo? Trzeba w jakiś tryb wejść czy jak?
Kosz
Kosz na dysku D:\ jest uszkodzony. Czy chcesz opróżnić Kosz na tym dysku?
Tak/Nie
Systemowi z Win 10 wolałbym nie udzielać dostępu do sieci, bo jak się wysypał to znaczy że coś jest na rzeczy. Teraz jestem na Live USB na pingwinkach.
Ja tam wierzę, że jednak uda się to naprawić. Trzeba trochę cierpliwości.
Jednak pusty nie jest. I dobrze. Sprawiał takie wrażenie na Linuksie. Na Windows (Napraw komputer) zachowanie jest inne.
C:\>cd Windows
Plik lub katalog jest uszkodzony i nieczytelny.
C:\>attrib C:\Windows
C:\Windows
C:\>attrib +r C:\Windows
Unable to change attribute - C:\Windows
Ktoś wie co można zrobić z tym folderem C:\Windows? Polecenie, które pozwoliłoby go otworzyć? Nie mogę nadać żadnego atrybutu, co też jest podejrzane. Albo co jeszcze można wykonać w celu diagnostyki?
Mógłbym usunąć i skorzystać z DISM offline, ale takie działanie nie gwarantuje mi, że dzięki temu będę mógł wszystko przywrócić.
X:\sources>DISM /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth
Deployment Image Servicing and Management tool
Version: 10.0.22621.1
Image Version: 10.0.22621.525
Error: 87
The cleanup-image option is unknown.
For more information, refer to the help by running DISM.exe /?.
The DISM log file can be found at X:\windows\Logs\DISM\dism.log
A teraz trochę ważniejsze:
##### Wiersz poleceń bez uprawnień #####
C:\Users\uzytkownik001>D:
Odmowa dostępu.
##### Administrator: #####
C:\WINDOWS\system32>D:
D:\>
D:\>cd Users
D:\Users>
D:\>cd Windows
Nazwa katalogu jest nieprawidłowa.
##### Pozostałe operacje: #####
D:\>dir windows
Volume in drive D has no label.
Directory of D:\
16.12.2022 13:54 0 Windows
1 File(s) 0 bytes
0 Dir(s) 87 242 686 464 bytes free
D:\>dir Users
Directory of D:\Users
07.12.2022 16:35 <DIR> .
07.12.2022 16:35 <DIR> ..
20.12.2022 17:16 <DIR> uzytkownik001
07.12.2022 16:35 <DIR> Public
0 File(s) 0 bytes
4 Dir(s) 87 242 686 464 bytes free
D:\>mkdir pusty
D:\>dir pusty
Directory of D:\pusty
27.12.2022 09:41 <DIR> .
27.12.2022 09:41 <DIR> ..
0 File(s) 0 bytes
2 Dir(s) 87 242 686 464 bytes free
D:\>notepad pliczek.txt
D:\>dir pliczek.txt
Directory of D:\
27.12.2022 09:45 0 pliczek.txt
1 File(s) 0 bytes
0 Dir(s) 87 242 686 464 bytes free
Ktoś coś do tego Z:\Windows? Wygląda na to, że to plik, a nie folder. No i ta odmowa dostępu do Z:
Używałem chkdsk D: /f /v, a chkdsk D: /f /r /v mi się nie chciało, bo by za dużo trwało. I to jest chyba do bad sectorów, a na SSD/M.2 raczej trudno o takie.
Ogólnie masz strasznie nakaszanione. Moim zdaniem powinieneś usunąć wszystko, włącznie z partycjami i poprawnie je podzielić (partycje w ramach jednego dysku obok siebie, nie przedzielone innym dyskiem).
Zajmie to mniej czasu niż naprawianie tego bajzlu. Moim zdaniem.
W sensie z Windows 10 utworzyłem txt poprzez menu kontekstowe w katalogu Windows 11 \Users\Public\ i plik zaginął.
Właśnie nie mam pojęcia dlaczego mi przypisało tak a nie inaczej litery dysku. Partycję z dysku M.2 wstrzeliło mi jako D (a nie E), między tymi C, E z drugiego dysku SSD. Poprawiłem kolejność przez zarządzanie dyskami. Czemu E nie było nazwane D nie mam pojęcia. Taki dziwny wybryk Windowsa, faworyzuje M.2
Mam nikłą wiedzę na temat dziennika zdarzeń Windows. Ale nie da się tego jakoś sprawdzić? Może tam byłyby wpisy co dokładnie się stało z tym katalogiem WINDOWS albo co spowodowało błąd.
/f /r/
Czas trwania: 7.56 minut
Windows przeskanował system plików i nie znalazł problemów.
I taka ciekawosta na temat tego C:\Windows, bo rzeczywiście wyświetla się jako plik:
Typ: Plik
Rozmiar: 0 B
Atrybuty: N
Ogólnie jak we wcześniejszych wpisach jak wspominałem o C:\Windows, D:\Windows, Z:\Windows to cały czas miałem na myśli ten sam folder z Windowsa 11. Literki zmieniały się dynamicznie, ale to chyba można się domyślić. Chociaż może to być nieoczywiste.
Co to za atrybut N?
Ja jeszcze skorzystam z tego DISM offline, tylko boję się kasować (0 B) X:\Windows. Teraz pewnie to blokuje mi możliwość operacji i analizy. A zmieniać nazwę chyba nie ma sensu skoro jest puste np. na Windows_backup bo co to da? Ciekawe w ogóle skąd DISM zaciąga informacje jaką mamy wersję Windowsa, bo te diagnostyczne (informacjyjne) dane są w X:\Windows? Ogólnie między przywróceniem Home/Pro to się pewnie wybiera w install.wim:5, install.esd:1 w zależności od wersji, którą chcemy wykorzystać.
Trochę się w twoich tekstach pogubiłem.
Cały czas zakładam ze usiłujesz naprawić Win 11 korzystając z WinRe.
Zaczne od tego
Atrybut nierzeczywisty, „Normal” obecnie oznacza że plik nie ma żadnego atrybutu
Plik zerowy to z reguły plik do którego nie ma dostępu. Trzeba go sobie przyznać, jak?
DISM
Polecenie typu RestoreHealth najpierw przeszukuje wewnętrzny magazyn (WinSxS) a jesli to nie przynosi skutku to korzysta z Windows Update (o ile ono działa) do wymiany plików które być moze będa wykorzystane przy działaniu polecenia Sfc /scannow.
Najpierw sprawdź system poleceniem SFC.
Co do Dism w WinRE to można próbować ale najpierw poczytaj jak to „łatwo” i czy warto tracic czas.