Windows 11: RAM, włączanie się

Witam. Czesc.
Już nie mam sił. Co chwile jakies update, do tego producent juz dawno nie wydaje sterownikow do laptopa.
Windows instaluje sam przy update. Jest to win11 pro 64bit

Od jakiegos czasu mam coś takiego:
Jak odpale laptopa to przy znaczku windowsa i wczytywaniu te kułko co się kreci się zacina i zwiesza. Nie stareuje windows.
Musze wejsc do biosu i zrobic reset biosu na ustawienia fabryczne.
I wtedy uruchamia sie normalnie, lecz po wylaczeniu i wlaczeniu na nowo, znow sie zacina.
Co chce wlaczyc laptopa to musze resetowac bios. W sensie za kazdym razem.

Malo tego, w biosie pokazuje 16gb ram. W windowsie też 16, lecz w alt+ctrl+del pokazuje 5,9ram
Screeny daje.

Juz co laptopa za stary, tani, kondensatory popuchły czy cos napiecia zle. Ktos mogłby mi cos podpowiedzieć.
30lat pierwszy raz widze takie rzeczy.

Wczesniej w windowsie pokazywalo tez 16gb, a w alt+ctrl+del pokazywalo 14gb, Bo 2 gb brala ati grafika z procesorem co jest.

A teraz pokazuje 5,9ram screen.

bylo 13,9 a jest 5,9.
w biosie 16 pokazuje.
Moze co blokuje nie mam pojecia

I przy starcie za kazym razem sie zwiesza, dziala jak zresetuje bios.
Windows nowy instalowalem przed napisanem 3 razy juz, dla tego wolalbym zapytac kogos kto w tym siedzi i moze bedzie wiedzial.
Sorry za bledy z telefonu pisalem.
pozdro jak cos pytac o wiecej info.
bylo by.

Prawdopodobnie bug w UEFI lub RAM walnięty. GPU zintegrowany, czy dedykowany?

Po resecie TMP czy TPM tego modulu juz nie pamietam nazwy poprawnej, dzialalo normalnie. I znow.
Mam sie bac?
Raczej nie powinnien hiperix kingston w dualu 2x8 malo prawdopodobne.
Ram mozna sprawdzic w tym laptopie? Normalnie.
Dwie dedykowana i z procesorem druga.

Hp firma. Czy juz jego budrzetowe rzeczy padaja?

Tak to jest jak windows update robi bo producent olewa dirwery na np cipset czy cos i pobiera z windowsa syf

Malo tego od jakiegos czasu pojawiaja sie takie znak na dysku.
Teraz na partycji d wczescniej przed format c:/ bylo na c i d
znaczy teraz po formacie c;/ mam na d tylko

To nie wygląda na problem z Windowsem tylko ze sprzętem. Zobacz na Twojego screena

obraz

Sprzętowa rezerwacja często dotyczy przydzielenia pamięci dla karty graficznej, może max z 2GB ale nie 10GB. Na komputerze, z którego piszę a który ma tylko zintegrowaną kartę graficzną (Intel UHD) zarezerwowane jest tylko 0.12GB

Generalnie tu jest Twoje brakujące 10GB (10GB+6GB które widzisz = 16GB). Co może powodować tą rezerwację poza kartą graficzną? Moduły pamięci, które są uszkodzone lub niekompatybilne. Co możesz zrobić?

1. Widzę że masz 2 moduły pewnie po 8GB. Wyjmij jeden, uruchom komputer i zobacz ile GB się pojawi. Jeżeli pełne 8GB, to delikatnie wyczyść złącze krawędziowe wyciągniętego modułu gumką do ołówka. Z wyczuciem żeby nie uszkodzić ścieżek i mikro elementów blisko złącza.

2. Jednocześnie a może nawet przed pkt 1. zrób test pamięci, nie z Windows, tylko startując system z Pendrve za pomocą Memtest Free → MemTest86 - Download now!

W pierwszej kolejności stawiam więc na to, że masz uszkodzony jakiś moduł RAM. Może oba w najgorszym przypadku kontroler/slot na płycie ale nie zapeszajmy. Wg mnie to nie jest wina systemu. To że Windows odpala się na tym komputerze , świadczy tylko o tym jak zaawansowane są współczesne rozwiązania (BIOS i systemy operacyjne). Potrafią wykluczyć część wadliwych zasobów i mimo to nadal starać się pracować. Dlaczego 5.9 GB a nie 8GB jeżeli tylko jedna kość jest uszkodzona? Nie wdając się w szczegóły, może tak być.

W temacie ! przy dysku, nie wiązałbym tego z problemem sprzętowym tylko z błędnymi uprawnieniami NTFS spowodowanymi reinstalowaniem Windows.

1 polubienie

Tu inne screeny.
Z ramu pobieralo 2gb ATI zintegrowana.
Zosawalo 14,1gb.
To jak to mozliwe ze 10gb jej system przydzielil?
Z tego co wiem nie ma mozliwosci ustawienia samemu czy 1gb czy 10gb.

Sprawde i dam znac.
Dobrze gwarancja sie nie konczy dozywotnia. Dostane nowe : D
zrobie testy, z 1 i 2 kosciami i programem. Troche pozniej. Dam logi.
Dziekuje.

obraz
Oznacza różne rzeczy. To pamięć, której z jakiegoś powodu system nie dostał. Zazwyczaj jest to rezerwacja dla karty graficznej. W Twoim przypadku to jest (wg mnie) pamięć, która nie została przydzielona systemowi bo jest wadliwa. Tak też to opisują w Internecie.

Bardzo często przy problemach z pamięcią pomagało mi wyjęcie modułów (jeżeli się da) i wyczyszczenie złącza krawędziowego gumką.

1 polubienie

testuje.
Screen z 1 kosci. Niby tak jak powoinoo.
Chyba.

Dam znac Pozdro.

Tak to wygląda normalnie. 2GB zarezerwowane dla grafiki (typowe dla rx vega 10 graphics) i 5,9GB dostępne w systemie.

Faktycznie przypomina mi sie pc z uszkodzana pamiecia, tez zwiesza sie.
oby ram, gorzej jak plyta, kondensatory czy cos daja niebezpieczne napiecie. Np uszkodzilo ram.
jutro wkleje log z zapiskami.
pozdro.