Windows 2000 nie uruchamia się. W środku ładowania wyskakuje czarny ekran

Mam stary komputer, na którym chodził Windows 2000 Professional. Monitor mi się zacinał, więc byłem zmuszony resetować komputer tak długo, aż monitor się uruchomi prawidłowo (miewał takie trzaski) Gdy w końcu wstał, system wykrzaczył się mniej więcej w tym momencie https://www.google.pl/search?q=windows+2000+ładowanie&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwi24vzwlc3JAhWLjSwKHXi3AyoQ_AUIBygB&biw=1366&bih=631#tbm=isch&q=windows+2000+starting&imgrc=EGbbR72tQXY2-M%3A . Nie wiem czy mam rację, ale to chyba coś z boot.ini. Kopiowałem już Kernel32.dll, ntldr i robiłem fixboot i fixmdr,bez skutków. W Windowsie 2000 nie ma komendy bootcfg, więc nie mogłem użyć bootcfg /rebuild. Wcześniej system wstawał normalnie, coś musiało paść przy którymś z ślepych resetów. Da się to jakoś naprawić? Dodam, że dysk jest w pełni sprawny, mostek północny płyty głównej (Intel solano i815E) jest w kiepskim stanie, ale sobie z tym radzę, i wszystkie Windy jakię już tam stały też pomijały ten problem, więc to wykluczam.

Pewnie jakiś plik się wysypał. Dostajesz jakieś informacje o błędzie?

A w trybie awaryjnym próbowałeś ? Wciskaj F8 w trakcie uruchamiania, powinno pojawić się MENU z którego wybierasz opcję “Tryb awaryjny”, “Tryb awaryjny z obsługą sieci”, lub “Ostatnia znana dobra konfiguracja”.

Miedzy zastopowaniem ładowania systemu w wcześniej przeze mnie wspomnianej chwili, a samym czarnym ekranem, w lewym dolnym rogu bardzo szybko, przez kilka sec. przemieniają się jakieś napisy, ale nie ma szans, żeby je przeczytać. F8 nie działa. Domyślam się właśnie, że to może być jakiś z plików, a dokładnie boot.ini, ale jak go wymienić/naprawić/zrekonstruować? W razie co zaopatrzyłem się w AVG Rescue CD, UBCD itp. ale nie wiem jak się z nich korzysta.

Dorwałem też gdzieś coś takiego:

[boot loader]

timeout=30

default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINNT

[operating systems]

multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\winnt=„Microsoft Windows 2000

Professional” /fastdetect

Z tego mogę zrobić boot.ini, i skopiować go z dyskietki, ale czy to zadziała?