Jako początkujący admin nowego serwera próbuję sie zmierzyć z powiadomieniem użytkownika o kończącej się ważności hasła.Na teraz przy domyślnych ustawieniach jest tak, że jak sie hasło skończy, to user poporstu nie ma dostępu do sieci. Chciałbym, żeby było tak:
- Na kilak dni przed końcem ważności hasła po zalogowaniu jest komunikat, że hasło skończy się za dni…
- Przy próbie logowania po wygaśnięciu hasła pojawi asię monit że hasło straciło ważności i daje się je zmienić.
- Jak ustawię, że user po pierwszym logowaniu ma zmienić hasło, to po prostu nie może się zalogować (brak komunikatu o konieczności zmiany hasła, a to do zmiany nie daje dostępu do zasobów)
Odorbiłem lekcję google, i zrobiłem tak:
Dla Default Domanin Controller Pollicy ustawiłem:
-
Konfiguracja komputera/zasady/ustawienia systemu Windows/ustawienia zabezpieczeń/zasady konta/zasady haseł/maksymalny okres ważności hasła: 30 dni. Minimalny 0 do testu)
-
Konfiguracja komputera/zasady/ustawienia systemu Windows/ustawienia zabezpieczeń/zasady lokalne/opcje zabezpieczeń/Logowanie interakcyjne: monituj użytkownika o zmianę hasła: 35 dni (do testu, przy ważności hasła 30 dni powinno sygnalizować codziennie)
I nie działa. Co robię źle ? Możliwy jest monit w formie okna dialogowego, czy tylko dymek ?
Nie działa tez jak ustawic “użytkownik musi zmienic hasło”- żadnego monitu, zalogować sie nie można.
OS klienta: win xp, win 10.
Będę bardzo wdzięczny za podpowiedź.
PS.
-
Czym się rózni ustawienie w: Dla Default Domanin Controller Pollicy
od ustaweinia w : Dla Default Domanin Pollicy ? Ustawiłem w obu. -
Czy ustawienia komputera klienta (np firewall itp) mogą blokować takie powiadomienie ?