Chciałbym stworzyć wlasny serwer do użytku prywatnego. Mam do wykorzystania komputer z core 2 quad, 8gb ram na pokładzie, zamkniętego w mozart tx, z 5x 2tb i ssd 64gb (na system). Zastanawiam się pomiędzy OMV a Windows server 2012.
Im dłużej czytam, tym bardziej głupieje.
Zależy mi na stworzeniu własnej chmury(dostep z poziomu aplikacji na androida i/lub przeglądarki), oraz domowego NAS’a(dostęp po wifi i lanie), plus opcjonalnie postawienie własnego hostingu dla małych stron - wizytówek. Mam łącze symetryczne 30/30Mbit ze stałym IP(solidna radiówka), plus awaryjnie LTE. Router to mikrotik rb3011, w domu wifi to 2x ac unifi pro.
Pytanie: czy dla tych zastosowań warto kupować windows server 2012, czy wystarczy darmowy OMV, opcjonalnie z jakimiś płatnymi dodatkami?
Czy jest to w ogóle do osiągnięcia w jakichś ludzkich pieniądzach? ;)
Windows Server nie jest tani… Jak już byś się decydował, to mimo wszystko rozdzielić role (wirtualizacja). Jakiego typu stronki chcesz hostować? Jakie silniki?
Koszt zakupu byłby do przeskoczenia. Pytanie czy jest to tak naprawdę konieczne i warte ? Czy OMV moze dac sobie radę równie dobrze? Nie chcę kupować funkcjonalności, których nigdy nie wykorzystam.
Oczywiście, że nie! Nawet taka myśl mi przez głowę nie przeszła ;). Chyba będę skłaniał się ku OMV. Wydaje mi się tańszą opcją. Jeśli nie sprawdzi się, to wówczas zainwestuję w windowsa.