Windows 7: 32 czy 64 bitowy

Witam,

Zamierzam zainstalować na swoim komputerze Windows 7. Moje pytanie jest czy wybrać wersję 32 czy 64 bitową. Uruchomiłem program SecurAble i pokazuje że mój procesor jest w stanie obsłużyć wersję 64 bitową (załączony obrazek SecurAble). Z drugiej strony w pasku komend wpisałem ’ wmic cpu get architecture’ i dostałem wynik: Architecture 0 (załączony Obrazek 2) co oznaczałoby że  mój komputer jest wyposażony w starszy procesor o 32-bitowej architekturze. Także mam wątpliwości jak jest naprawdę. Czy ktoś ma jakąś poradę jak się upewnić o typ procesora ?

Dziękuję,

Emil

SecureAble.png

Obrazek 2.png

Nie prościej zajrzeć do specyfikacji na stronie producenta: Intel® Core™2 Duo Processor E7500

http://helpdeski.pl/sprawdzic-komputerze-bedzie-dzialac-windows-7/

https://download.microsoft.com/download/E/9/E/E9EDBAA5-FC4F-417E-835F-2908D69E53D4/Windows7UpgradeAdvisorSetup.exe

Nadal pozostaje pytanie dlaczego w ‘cmd’ pokazuje mi procesor 32 bitowy. 

Masz model podany jak nie masz papierów z opisem to znajdziesz w necie . Twój procesor obsługuje 64bit - co do instalacji twój wybór 64bit obsłuży więcej niż 2GB ram + można instalować 64bit aplikacje choć producenci robią i 32bit i 64bit. 

64bit daje ci większa moc obliczeniową w przypadku pracy na aplikacjach 64bit jest wydajniejszy 

Bo tak, nie jesteś pierwszą osobą, u której pojawił się taki kwiatek. Pierwszy przykład z brzegu (przeczytaj komentarze pod artykułem): Jak sprawdzić, czy procesor w twoim komputerze nadaje się do obsługi 64-bitowej wersji Windows? (Windows XP, Vista, 7)

wszystko znajdziesz w programie CPU-Z

jeśli masz procesor 64-bitowy to instaluj taki system

64 bitowy procesor obsługuje powyżej 4 GB ram.Obecnie lepiej instalować 64 bit.Konieczne gdy masz 8 GB ram bo 32 bitowy system nie obsłuży całej pamięci,kiedyś np. dołożysz sobie drugą kość 2 GB i będziesz miał pewność,że system obsłuży całość.W obecnych komputerach instaluje się 8 albo nawet 16 GB ram wtedy 64 bit jest koniecznością.

Mam 4 GB pamięci RAM więc rozumiem że w moim przypadku będzie lepsza wersja 32-bitowa. 

Błąd. Nie ma procesorów 32 bit umiejących obsłużyć ponad 4 GB pamięci?
Procesor 64 bit umożliwia instalacje i uruchomienie systemu Windows w wersji 64 bit, która obsługuje pamięć RAM o rozmiarze ponad 4 GB.

Nie, bo instalując wersję 32 bit wykorzystasz około 3,25 GB pamięci.

Doradca uaktualnienia systemu Windows 7 mówi:

“Musisz przeprowadzić instalację niestandardową 32-bitowej wersji systemu Windows 7, a następnie zainstalować ponownie swoje programy.”

więc jest mowa o wersji 32-bitowej. 

Doradca.png

To po co założyłeś ten wątek skoro wiesz lepiej? Rób jak chcesz.

Mowa jest o wersji 32 bitowej ponieważ z takiej wersji systemu aktualnie korzystasz. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie aby zainstalować Windows 7 (w wersji 64 bitowej) na czysto a nie w formie upgradu.