Jeśli do tego pudełka co wymieniłeś masz przyczepiony jakiś stary albo mało popularny sprzęt, typu skaner, kamerka, drukarka itp, itd - wybierz x86. Nie będziesz się wkurzał brakiem sterowników
Jeżeli jesteś grafikiem bądź inżynierem pracującym dużo z programami CAD - weź x64 - będziesz mógł wykorzystać dużo więcej pamięci RAM niż masz w tej chwili
Jeżeli dużo grasz i nie zamierzasz w ciągu najbliższych kilku lat zmieniać systemu (nie będziesz zamierzał )- wybierz x86. gry w niemal 100% są i tak 32-bitowe, nie ma większego sensu “puszczać” ich przez Windowsowy emulator x86 WOW64
gdy miałem windows 7 32 bity to co kawałek problemy były z nim, dołożyłem 2 GB ramu i postanowiłem spróbować systemu 64 bity - już od ponad pół roku nie robiłem formatu - wszystko działa jak by dopiero był na świeżo zainstalowany,
a z 32 bitami było tak że 3 miesiące to było max jego użytkowania - sypał się
Ja również przychylę się do wyboru Windows 7 64 bit jest to jednak jakiś krok w nowoczesność … 32 bit już powoli będą odchodzić … a co do programów , to już jest ich coraz więcej na ta platformę . !
Tez stawiam na 64-bitowy system. Wszystkie programy 32bitowe na nim działają. A ta sprawa ze sterownikami nie jest do końca prawdą, bo przecież nie od dzisiaj wiadomo, że windows ma wgrane większość sterowników do urządzeń zewnętrznych.
Co do tych gier, czy nowsze by chodziły, to nie specjalnie ma tu znaczenie 64, czy 32 bit będą działały podobnie (nie powinno być problemów), bo większość będzie i tak zależała od karty graficznej
Jeśli cena jest podobna to nie ma sensu kupować wersji 32-bitowej chyba, że masz np. jakiś bardzo stary sprzęt, który nie będzie działał w tej wersji Windowsa. Do niedawna było niewiele programów wykorzystujących architekturę 64-bitową ale ostatnio powstaje ich coraz więcej. Bierz 64 bity!