Windows 7 64 bity widzi 3,25GB

witam…

mam problem z komputerem stacjonarnym po zainstalowaniu windows 7 64bitowym bios i system widzi tylko 3,25GB ramu a mam zainstalowane 2 razy po 2 GB w dualu bios mam AWARD. w biosie jest opis taki:

BASE MEMORY 640K

EXTENDED MEMORY 3327M

gdzie i co ustawić by obsłużył mi całe 4GB ?

Najprawdopodobniej nie masz jednak systemu 64-bitowego. Daj screen’a “Właściwości komputera”.

Żeby system 64-bitowy “widział” cały RAM nie trzeba nic ustawiać

Pozdrawiam

Niemożliwe żeby wtedy to był system x64. Weź właściwości mojego komputera i tam powinno być dokładnie napisane jaką masz wersję Windows 7.

folusek , system pobrałeś ze strony Microsoftu http://technet.microsoft.com/en-us/eval … 53205.aspx czy znalazłeś na jakimś torrencie?

mam sciagniety z micrrosoftu legalnie. ale nawet bios mi nie widzi ze mam 4gb tylko 3,25 i ten sam system mam wgrany na lapku

daj screena z właściwości komputera w win 7

za 15 minut bedzie scren jestem w trakcie instalacji systemu kolejny raz bo juz mnie wkurza

Dodane 16 maja 2009 18:18

beztytuuprv.jpg

Dodane 16 maja 2009 18:32

i nadal to samo :frowning:

Czy instalowałeś najnowszy bios? Jeśli nie, pobierz i zainstaluj:

http://h10025.www1.hp.com/ewfrf/wc/soft … ct=3767494

Czy w biosie masz jakieś ustawienia dot. współdzielenie dodatkowej pamięci z kartą graficzną?

Pozdrawiam

mam zainstalowany najnowszy bios dzis instalowałem a gdzie to jest??? Czy w biosie masz jakieś ustawienia dot. współdzielenie dodatkowej pamięci z kartą graficzną?

Spróbuj poszukać w biosie opcji PAE (Physical Address Extension) lub podobnej (pogoogluj), może mieć to jakiś wpływ na twój problem, jeśli jest nieaktywna.

trudno powiedzieć, każdy bios jest trochę inny, może też nie być takiego ustawienia, w moim przypadku BIOS wykrywa 4GB (w zasadzie 3,99GB :P) i w systemie 64-bitowym nigdy nie miałem problemów,

skoro BIOS nie rozpoznaje Ci całej pamięci to tutaj musi tkwić przyczyna,

może spróbuj jeszcze ile pokazuje np. Memtest+, jakiś linux 64bitowy livecd (np. ubuntu)

Pozdrawiam

nie mam takiej opcji

Dodane 16 maja 2009 19:23

mem test pokazuje 3328M

Dodane 16 maja 2009 19:24

a może procek nie obsługuje 64 bitowych systemów lub płyta główna :frowning:

wygląda to tak jakby pamięć karty graficznej była współdzielona ale raczej tak nie jest,

ten procek jest 64-bitowy, natomiast dla płyty nie ma znaczenia czy procek jest 32- czy 64-bitowy,

problem z płytą może być tylko taki że BIOS źle rozpoznaje kości pamięci,

sam instalowałeś pamięć? jeśli nie to czy są to takie same kości?

może masz możliwość zrobienia zdjęć biosu (poszczególnych kart) np. telefonem?

kupowałem je w sklepie komputerowym razem dwu pack takze napewno działaja w dualu . a ja nie wstawiałem ich tylko servis bo mam na gwarancji komp i sa plomby

Karta graficzna musi mapowac pamiec… albo inne urzadzenie wewnetrzne…

Podaj konfig sprzetowy.