Windows 7 64 czy 32 bity?

Witam, panowie jaką wersję instalować na takim sprzęcie ? :

Desktop czy Laptop : Desktop

Procesor : AMD Phenom II 2.5ghz

Płyta Główna : M3N HT deluxe mempipe

Ilość ram: 4gb ddr2 1066mhz

Karta graficzna: 9800 GTX+

Moc i marka zasilacza: Chieftec 700W

Rozdzielczość monitora: 1280 x 1024

witam !

64 bit ponieważ system wykorzysta 4 gb ram a nie jak w 32 bit 3,25 gb ram :smiley:

Ale win 7 32 bity już tak ;] bo xp ma tylko do 2gb obsługe ?

chodzi mi o to żeby nic nie muliło i żeby komputer nie włączał się 5 minut ;p

windows xp tez obsluguje 3,25gb ram. Nic ci nie bedzie mulic windws 7 szybciej chodzi od xp :smiley:

• Witam. Po pierwsze Windows 32 bit XP nie obsługuje 3.25GB, tylko obsługuje 3.5GB miałem, więc wiem.

Windows 7 32 bity obsłuży do 3.25, czyli mniej niż Windows XP 32 bity.

Po pierwsze, zobacz, ile RAM płyta główna Tobie obsłuży. Prościej będzie, jak wyjmiesz 1GB, a wstawisz 0.5GB. Dużo taniej Ciebie to wyniesie.

To Ciebie wyniesie max 50 złoty, a system 219.99 http://allegro.pl/legalny-windows-7-hom … 34513.html

Mogliście doradzić mu tańsze wyjście :), żeby 1 GB ram wyjął, a włożył 0.5GB :slight_smile:

Jeżeli nie będziesz dokładał RAM - u, to się nie opłaca kupować Windows 7. Kupić po to, żeby mieć, to się mija z celem.

A jeżeli już będziesz zdecydowany kupić Windows 7, to kupuj wersję 64 bit, a nie 32, bo więcej RAM - u Tobie wykryje.

Nie zaśmiecajcie mu głowy Windows 7 32 bit, jak to nic nie zmieni :slight_smile:

To zależy od płyty głownej ile system bedzie widział ram moze na xp widziec 3,25 gb a moze widziedz 3,5gb . Wiem bo pracuje w serwisie komputerowym z własnego doświadczenia :smiley:

• Pozwólcie, że napiszę specyfikację swojego poprzedniego komputera

Płyta główna Gigabyte 965P DS4

Procesor Pentium D 3.2GHZ 2 rdzenie

4GB Patriot 800MHz ( wykrywalne 3.5GB )

1 dysk Samsung 250GB

1 dysk Samsung 500GB

Zasilacz Chieftec 350 watt

Karta graficzna GeForce Xpert Vision ( jeśli dobrze napisałem ) 7600GT ( 60 FPS ) Wszystkie gry śmigały. Nawet te najnowsze.

Potem wsadziłem Asus 8600GTS różnicy w rozdzielczości nie było, a potem spadło do 30 FPS :smiley: Przez kartę, bo miała dodatkowe zasilanie,

i pobierała 170 watt :smiley: P.S. Takiego kompa oddałem znajomej :slight_smile: Gorsze komputery od tego, co oddałem znajomej na allegro chodzą po 700 :smiley:

Zatrzymałem tylko dysk 500 GB :smiley:

#-o

Raczej od systemu operacyjnego a nie płyty.

Śmiało możesz brać wersję x86-64. Choćby z tego powodu że programy,gry potrzebują coraz więcej pamięci RAM.

• Witam. W zupełności wystarczy 3.5GB wysoko taktowane, np. 1333 MHZ, albo 1600MHZ. I nawet z taką pamięcią, będzie WSRH wszystko pięknie chodziło.

Trzeba pamiętać o tym, że nie warto ładować mnóstwo RAM - u do komputera, bo w 100% tego nigdy nie wykorzysta, co najwyżej 25 - 26%.

Powyżej wspomnianego użycia procentowego RAM - wszystko będzie WSRH się cięło. Nie musi się ciąć, ale może.

Gry aż tak dużo nie wymagają. Chodzi o to, że np., jeśli na opakowaniu jest minimum 2GB pamięci, zalecane 4GB, to nie znaczy, że gra 4GB pamięci zużywa.

Chodzi raczej o to, że lepiej mieć więcej, żeby system nie odmówił posłuszeństwa, żeby nie stanął. Tak samo z kartami graficznymi.

O grafice w grze decydują: bity, shader, renderowanie, rozdzielczość, itp., a nie to, ile karta graficzna ma MB i/lub GB, ile ma MHZ, i jak szybka pamięć na karcie.

Mam trochę mocniejszy komputer z zainstalowanym winem 32. Nie jestem zadowolony z szybkości jego pracy. Komputer nie wykorzystuje w pełni potencjału, dlatego polecam Ci zainstalowanie Windy 64. Zrobiłem tak na laptopie (z 32 na 64) i różnicę naprawdę widać.

@jasieks

nie wiem w czym widzisz różnicę- chyba tylko w kompilacj bądź obróbce video.

@WSRH

jeżeli zamierzasz dołożyć więcej ramu to bierz 64, jeśli chcesz zostawić tyle ile teraz jest- bierz 32

może jeszcze napisz do czego używasz kompa? bo jeśli wspomniana przezemnie np obróbka video (gdy twój program posiada wersję 64 bitowa) bądź fotografii (tak samo) to bierz 64 bity.

Jeśli natomiast większość softu używanego przez ciebie jest 32 bitowa, to nie ma sensu iść w 64 bity.

Pomijając już fakt, że 32 bitowy system może widzieć więcej niż 4 giga ramu (z tym że pojedynczy wątek nie będzie mógł zająć więcej niż zdaje się 3.5 giga ramu).

• Rumcajs, system 32 bitowy nie wykryje więcej niż 3.5GB z 4GB włożonych. Miałem system 32 bitowy 4GB RAM - u. Na każdej kości był 1GB.

System widział tylko 3.5GB. Poza tym, jeśli to ma być tylko do gier, to nie opłaca się iść w nowy system , żeby mieć, bo inni mają.

Najtańszy system Windows 7 Home Premium 64 bit kosztuje 355, System Windows 7 32 bit 374 złoty najtańszy.

Najprościej, najłatwiej, i z małą utratą kasy będzie, jak wyjmiesz 1GB włożysz 0.5GB RAM. A jeszcze praktycznie koszta wyjdą cię na 0,

jak byś sprzedał ten 1GB swój RAM - u np. na allegro. - Nie namawiajcie go na wydawanie bez sensu pieniędzy, jak koszta można zminimalizować do 0 praktycznie.

@profesorekml

“(…) system 32 bitowy nie wykryje więcej niż 3.5BG(…)”

http://msdn.microsoft.com/en-us/library … 85%29.aspx

więc jednak się da.

32 bitowa wersja będzie, na dzień dobry, zjadała mniej pamięci niz 64 bitowa- będzie jej zatem więcej dla aplikacji (bo część zużytej pamięci będzie przeznaczona na bufory, część na biblioteki etc).

Różnica w zużyciu pamięci między wersją 64 a 32 to około ~100-150MB, nie ma sensu instalować systemu o przestarzałej 32 bitowej architekturze skoro cpu obsługuje 64bit.

Physical Memory Limits: Windows 7

Windows 7 Home Basic Limit na 32 bitach 4 GB

Windows 7 Home Premium Limit na 32 bitach 4GB

Windows 7 Professional Limit na 32 bitach 4GB

Windows 7 Enterprise Limit na 32 bitach 4GB

Windows 7 Ultimate Limit na 32 bitach 4GB Jak widzisz nie może być większy :smiley:

Nie wiesz, to nie mów :slight_smile:

teraz wersje 64 bitowe

Windows 7 Home Basic Limit na 64 bitach 8GB

Windows 7 Home Premium Limit na 64 bitach 16GB

Windows 7 Professional Limit na 64 bitach 192 GB

Windows 7 Enterprise Limit na 64 bitach 192GB

Windows 7 Ultimate Limit na 64 bitach 192 GB

P.S. Tak, jak Linux tworzy tzw. swap ( jak dobrze pamiętam ) miejsce osobne z dysku, tak samo Windows 7 zabiera 100 mega, ale z dysku twardego.

Z tego, co pamiętam 1, albo 2 partycje tworzy takie. Wiem, bo u Siebie instalowałem system Windows 7 64 bity. - Nie każdy potrzebuje systemu 64 bity.