Windows 7 64bit na procesorze Dwurdzeniowym - możliwe?

Witam. Posiadam, procesor dwurdzeniowy AMD 64 X2 3600+ i pytanie moje jest takie czy mogę zainstalować na nim Windows 7 64bit ?

Możesz obsługuje 64bity

AMD 64 obsługuje 64-bity. Możliwa jest całkowita instalacja wersji 64-bitowej. Na pewno pójdzie. A jeśli na dwurdzeniowym, to ta wersja u ciebie będzie znakomicie śmigać.

A czym się różni od siebie system 32-bit a 64-bit ? Wiem tylko to, że obsługuje więcej ramu :slight_smile:

no niby ma szybciej śmigać proc pod takim systemem 64 bit

w moim przypadku to faktycznie poczułem troche ten napływ mocy :slight_smile:

szczególnie przy odpalaniu sie systemu to odpala sie bardzo szybciutko

tylko że na viście to wiesz jak jest tu szybko a potem wszystko już wolniej :slight_smile:

dlatego czekam na siódeme moze bedzie coś jak xp a nie coś jak vista :slight_smile:

A czy wszystki gry takie jak np. Mirror’s Edge, NFS Undercover itp. będą mi działały ? :slight_smile: Bo nie chcę zainstalować systemu tylko po to aby popatrzeć sobie czym się różni :stuck_out_tongue:

Będą działać, ale jeżeli te gry są w wersji 32-bit, to nastąpi ich emulacja. Prawdopodobnie będzie różnica w wydajności :wink:

Ale negatywna różnica czy pozytywna i w jakim sensie ? Będą szybciej “chodziły” ? :slight_smile:

Gry w wersji 32-bitowej będą działać na 64-bit, ale niestety będą “wolniej” działały, bo tak jak mówiłem, nastąpi emulacja 32-bitów i

i programów i gier.

Chyba, że pobierzesz gry w wersji 64-bitowej (mało jest gier w takiej wersji), to nie nastąpi emulacja 32 bitów i nie będzie różnic wydajności, może będą szybciej działały, ale ja nie mam 64-bitowego systemu Windows 7, więc nie wiem.

i

pobierzesz??

Raczej nie bo takich nie ma oprócz GTA IV :stuck_out_tongue:

O ludzie gry x86 działają tak samo na 64bitowym systemie jak i na 32bitowym. A gry x64 działają szybciej na 64bitowym systemie bo to wynika z szybszej architektury platformy x64. Więc Dzieci Neo nie piszcie bzdur.

Widze maksio naczytał sie definicji z Wikipedii a ich nie zrozumiał. Aplikacje pisane pod 64 bity chodzą szybciej pod 64 bitowym systemem niż odpowiednik w 32 bitach. Oprócz tego że x64 obsługuje 4Gb i więcej, zużywa więcej ramu nie widzę większych różnić.

bartek46op:

A czego spodziewałeś się po 9 latku ? któremu rodzice fundneli Neostradę.

Zużywa więcej ramu ? niby ile więcej bo ja jakoś nie zauważyłem, u mnie system x86 i x64 zjada tyle samo ramu. No i np: Windows Server 2003 x86 obsługuje powyżej 4 GB.

Od dawna wiem, że wersja 64-bit obsługuje 4 GB i więcej pamięci RAM. Wiadomo, że programy napisane pod 64-bitowy system działają szybciej, niż aplikacje 32-bitowe uruchamiane pod 64-bitowym systemem. Według mnie nie widzę różnic w wydajności (uruchamiałem program Mozilla Firefox 32-bit na 64-bitowym systemie i program chodził tak szybko, jak w 32-bitowym systemie).

Właściwie, to sam nie wiem, czy mam Neostradę (internet 4 MB/s :D). Wiek w profilu jest prawdziwy. Mam 9 lat, a wkrótce skończę 10 lat.

U mnie Seven x64 brał więcej gdzieś o 90-100mb od x86

Servery x86 do obsługi powyżej 4GB wykorzystują PAE