Windows 7 a MSDN AA

Witam Panowie,

ściągnąłem sobie Win 7 z MSDN AA, zainstalowałem na laptopie, wpisałem klucz, aktywowałem i wszystko gra.

W domu mam także drugi komputer stacjonarny? Czy na niego też mogę zainstalowac sobie tego ściągniętego z MSDN AA Win 7 i aktywować tym samym kluczem, tak abym na laptopie i stacjonarce miał aktywowane systemy?

Nie.

Msdnaa służy wyłączeni “testom”. 1 klucz- 1 komputer.

Na komputerze wcześniej musiał być legalny windows.

Boże co za bzdury wypisujesz #-o

Jeden klucz jeden komputer - ale możesz ściągać kilka wersji i te różne wersje instalować na swoim drugim komputerze.

Możesz mieć zupełnie nowy komputer albo stary z 5cio letnim piratem i tak możesz na nim MSDN zainstalować.

@Diamond - a czy ten jeden klucz który już w pewnym sensie “zużyłem” aktywując system na laptopie mogę użyć jeszcze raz aby aktywować system na stacjonarce? Głównie o odpowiedź na to pytanie mi chodzi :slight_smile:

Poczytaj warunki MSDNAA a potem mów o jakichś testach.

To jest program dla uczelni umożliwiający korzystanie studentom bezpłatnie z legalnego oprogramowania.

Jak by to miały być testy, to dlaczego na serwerach są udostępniane wersje stabilne ??

Nie, musisz wykorzystać następny.

Jakiś czas temu zmieniałem płytę główną (stara mi padła) i dokładałem pamięci - system stawiałem od nowa. Więc teoretycznie jest to nowy komputer. W moim wypadku wystarczyła ponowna aktywacja systemu i to zadziałało. Podobną sytuację miałem z Windowsem XP - ale tam instalowałem już system na zupełnie innej platformie - i tam też wystarczyło ponownie zaktywować system.

Więc prawdopodobnie to czysta loteria. Gdzieś kiedyś wyczytałem też, ze taki system można aktywować max 3x. Ile w tym prawdy - nie wiem.

edit:/ dodam, że nigdy nie używałem tego samego systemu na jednym kluczu na dwóch różnych kompach, bo takie coś już na 99% nie przejdzie, a szkoda stracić licencję.

Przejść przejdzie. Tylko z legalnością nie ma już nic wspólnego :wink: A chyba po to wykorzystuje się oprogramowanie z MSDN :wink:

Kiedyś szukałem odpowiedzi na pytanie czy mogę przenieść windę z MSDN AA pomiędzy komputerami. Dowiedziałem się wtedy, że licencja jest bardziej podobna do BOXa niż do OEMa - cokolwiek to znaczy. Sens był jednak taki, że możesz przenosić licencję między różnymi komputerami jak BOX. Ilu krotnie, tego już niestety nie odkopałem :wink:

Ale w czym macie problem? Jeszcze niedawno miałem dostęp do MSDN AA i miałem tam 4 licencje na Win7: wersja polska 32-u i 64-o bitowa + wersja angielska 32-u i 64-o bitowa.

A może autor zużył już wszystkie licencje? :slight_smile:

Teraz jest 8 licencji, oprócz tych które wymieniłeś, każda wersja jest jeszcze SP1 :slight_smile:

Podepnę się bo miałem zakładać właśnie temat o MSDN AA, mam na oku laptopa, w aukcji jest napisane że Windows na licencji MSDN AA, i sprzedawca daje płyty z Windowsem, czy jeśli kupię ten sprzęt to system będzie legalny? Nie jestem studentem. Jest to Windows XP

igrek , nie nie będziesz legalny, będziesz posiadał najzwyklejszego pirata.

fiesta , możesz wrzucić jakiś cytat? Bo mi sprzedawca odpisał tak.

Na tej zasadzie że licencja MSDNAA nie służy do odsprzedaży, a wręcz jest w myśl jej zasad zabroniona.

A gość delikatnie mówiąc sam na siebie nakręca bata próbując tym handlować.

To prawda, aktualnie borykałem się z takim problemem. Mam zainstalowany Win7Pro PL z MSDN AA, i klucz mogłem aktywować 3 razy. Po przekroczeniu tej liczby przy aktywacji systemu dostawałem błąd 0xC004C020 - “klucz aktywacji wielokrotnej przekroczył limit”. Nie pomogła aktywacja przez telefon, po restarcie system wciąż nie był aktywowany. Miła pani z pomocy technicznej przełączyła mnie dalej i otrzymałem informację, że nie mogę uzyskać nowego klucza. Polecono mi konsultację z administratorem MSDN AA na uczelni.

Co ciekawe wygerowałem klucz Win7Pro EN, i został on przyjęty przez wersję PL.

Dziwne, wczoraj rozmawiałem z Panią na ten temat i dostałem aktywację od razu :slight_smile: Po prostu prosisz o zwiększenie ilości aktywacji :slight_smile: I to wszystko…

Również byłem zdziwiony, bo na forach Microsoft Answers znalazłem własnie takie załatwienie sprawy :? Wytłumaczyłem wszystko jak trzeba, o co chodzi, a jednak nic to nie dało.

Zadzwoń jeszcze raz, ja usłyszałem z słuchawki, że mój (piszę fonetycznie) windołs (!) jest już aktywowany. To świadczy o poziomie merytorycznym pracowników :wink:

Stare ale podpowiem. Wystarczy wyłączyć internet i użyć aktywacji telefonicznej nie trzeba z nikim rozmawiać tylko z automatem :slight_smile: Robiłem tak kilkadziesiąt razy już zawsze działa a windows niestety lubi się sypnąć z byle powodu.