Windows 7 czy Vista

Witam!

Mam dość stary PC.

Procek: 2.8GHZ Intel Celeron

Ram: 1GB

Grafika: 128 Ati 9200 SE

Chcem postawić Win7/Vista

Co będzę lepsze na tego PCta.

Windows xp.

Procesor za słaby na obydwa wyżej podane systemy.

Słaba architektuera mały kesz będzie zamulać :wink:

Najgorsze to że masz celerona.1gb ram wystarczy ale ten proc.Zostań przy XP.

Poza tym mogą być kłopoty z interfejsem Aero na grafice ATI 9200 (ta grafika raczej nie jest sprzętowo zgodna z DirectX 9). Raczej bez Aero będzie.

Również polecam XP, jako zadowolony użytkownik Visty.

jeśli chcesz w wygodny sposób korzystając z komputera to pozostaje tylko Windows XP

Jeśli chodzi o pamięć RAM to 1GB spełnia ona minimalne wymagania dla Windows 7 x86 bo rozumiem że o taskiej wersji mówimy. Ale dla komfortowej pracy w 32-bitowym systemie Windows 7 lepiej jakby było niezbędne minimum 2GB.

A co do całości podanej przez Ciebie konfiguracji to też radziłbym pozostać jednak przy Windows XP.

Jak koniecznie chcesz zmienić system to może jakiś linux?

Zostań przy Xp :frowning: :slight_smile:

Windows Vista (wersja 32-bity) wg. mnie musi mieć co najmniej 2GB RAM i 2 rdzeniowy procesor.

Windows Vista (wersja 64-bitowa) wg. mnie musi mieć co najmniej 4GB RAM i procek 2 rdzenie.

Na instalację Windows 7/Vista ok. 20GB wolnego miejsca

Ja mam Windows Vista x64 (Mój Komp: Geforce 8400GS, AMD Athlon x2 5200, 4GB RAM) Vista Śmiga jak głupia.

Oj nie przesadzaj, mam słabszego Celerona M440 1,86GHz i jak miałem jeszcze 512MB RAM to system chodził bardzo sprawnie a używałem nawet GIMPa na Windows 7 obrabiałem zdjęcia o rozdziałce 10Mpx a to wymaga nawet mocniejszego procka niż dużej ilości RAMu.

Nie przesadzajcie już z tymi parametrami, owszem Windows XP będzie działał może szybciej ale Windows 7 też będzie działał w miarę szybko na tym 1GB a poza tym nie ma sensu kupować przestarzałego systemu bez podstawowego wsparcia technicznego :slight_smile:

Pozdrawiam!

:o

Architektura C2D, a dokładniej jego bezpośredni protoplasta.

Kolega ma northwooda.

Twój proc jest około 2-3 razy wydajniejszy.

Twój wydajność podobną do P4 3.0 Ghz bez HT, który bije tego celka na głowe. :lol:

Taaa, jasne. Ciekawe. Co mają mobilne Celerony (oparte na architekturze P4) wspólnego z Core 2 Duo? Pierwsze słyszę… no chyba, że masz na myśli to, że oba w laptopach są montowane (zawsze jakiś punkt zaczepienia :wink: ).

http://www.frazpc.pl/news/16397-Nowe_Ce … lep%C3%B3w

Rdzeń Yonah - protoplasta C2D.

Seria m3xx okrojone pentium m.

Seria m4xx, m5xx okrojone C2D.

Poczytaj w Google a potem gadaj.

Mobile intel celeron a celeron m to co innego.

Kolega ma celeron m440 czyli protoplasta C2D

Nie mówliliśmy o mobile intel celeron który rzeczywiście opraty jest na P4.

Twoja lekka wpadka i tyle :stuck_out_tongue:

W Google to wolę nie czytać (bo i co tam do czytania? :wink: ). Nic mi te twoje linki nie mówią, a swego czasu badałem wydajność tych procesorów i wierz mi, że twoja wypowiedź o wydajności tego procka jest mocno “przekolorowana”.

Update: a ja tam wiem co kolega akurat ma (wolę nie wiedzieć :stuck_out_tongue: ).

Dziwne bo sam posiadam m370 1.5 Ghz i jego wydajność stoi na wysokim poziomie.

Lepiej niż na 2.26 Ghz P4 system śmigał mając do dyspozycji tyle samo ramu i gorszą grafike.

Teraz mam Pentawke m 2.13 Ghz i śmiga mi lapek lepiej niż stary satcjonarny(benchmarki nie uznające grafiki średnio 30% zysku)

Dzieje się tak za sprawą krótszego potoku wykonawczego P4-w Prescocie 33 takty Pentium m i celek m-13 taktów.

Była stacjonarka:

P4ee 3.46 Ghz HT

1.5 Gb ram

Geforce 7600 GS 256 mb

Lapek:

Pentium m 2.13 Ghz

2 Gb ram

Gma900 128 mb

Na lapku benchmarki graficzne dużo gorzej(integra).

Ale różne testy procka itp. około 30%, włączając HT na P4 lapek i tak lepiej o 10%.

Przenoszę do odpowiedniego działu.

Tal, tylko, że “syntetyki”, a testy praktyczne to dwie różne rzeczy :wink:

Ale odczucia praktyczne też były lepsze :stuck_out_tongue:

Nie może być :lol:

Tak szczerze, to nie chce mi się wierzyć, że kupisz system. Ale będąc prawowitym konsumentem: jeśli ‘masz pieniądze’ kup W7, jak okaże się, że nie spełnia Twoich oczekiwać pod względem działania ‘kupisz’ XP :smiley: Nie widzę problemu.

A na poważnie, moim zdaniem będzie OK. Fajerwerków nie będzie ze względu na słabą grafikę. Ale spróbować warto. Ja nie żałuję przejścia na W7. Tyle tylko, że sprzęt mam lepszy od Twojego, Pentium Dual Core T4400 i GF GT 220M.