Witam, zarejestrowałem się tutaj bo mam problem podany w temacie, otóż:
Na starym kompie (z którego teraz piszę) działają mi 2x 1g+ 2x 512 co daję 3GB Ramu (DDR2, wszystkie takie samo taktowanie).
Na nowym kompie który leży i czeka albo na rozwiązanie albo na kupno ramu chodzi tylko 2x 1GB
(co daje tylko 1GB wolnego bo reszte żrę sysem, w gry nie pogram przez małą ilość ram).
I tu pytanie, czemu te 2x 512 mb nie chcą działać?..
Ramy są tej samej firmy (Kingstona) i te samo taktowanie (sprawdzałem CPU-z) w dodatku mają wszystkie 1,8v (tutaj akurat nie wiem co to, ale na każdej jest to samo a podaje bo może mieć znaczenie ;x)
Windows 7 Ultimate 32bit.
@Edit:
Chiałbym podkreślić iż u mojego brata również na Windzie 7 Ultimate 32b działają ramy 512, gdy ja je włożę max po minucie od startu systemu zawiesza się (lub w ogóle się nie włącza).
Witaj, popraw proszę tytuł tematu tak aby wstępnie informował o problemie, użyj przycisku EDYTUJ , który znajdziesz w prawym górnym rogu Swojego posta. Dobrze zatytułowany temat daje szansę na szybszą pomoc. Dziękuję za uwagę.
Tip: Unikaj słów: “problem”, “help”, “pomocy” i.t.p. Tego typu słowa nie spowodują szybszej reakcji a mogą odnieść odwrotny skutek od oczekiwanego, tytuł tematu ma być skróconym opisem Twojego posta- powodzenia.
Widać nowa płyta nie toleruje pamięci 512 MB i nic nie zrobisz, nieraz tak bywa.
Zrób jeszcze to na nowej płycie:
moduły obsadzone w bankach, komp odłączony od zasilania 230V, wyjmij baterię na 10 minut, włóż, ustaw w biosie co trzeba, nie dotykaj opcji pamięci i zapisz bios Save i sprawdź działanie pamięci z bootowalnej CD programem memtest86.
Dobra, zaraz sprawdzę. Musze przełożyć zasilacz bo mam tylko jeden także wracam za ~20 min z rezultatami
@Edit:
Niestety… po resecie biosa (wyjęciu baterii i odczekaniu 10min) teraz tnie się nawet na 2x1gb… Dochodzi do “Zapraszamy” (i czasami do pulpitu) i odraz zawiecha.
Teraz piszę ze starego kompa i na nim działają 2x1GB + 2x512mb… a tam ni rusz.
Podaj dokładne parametry posiadanych pamięci? (odczyt bezpośrednio z nich)
Płyta obsługuje pamięci od PC5300 (677) do PC6400(800), a Ty masz jeśli dobry odczyt PC4200 i PC5300 - najlepiej stosuj pamięci minimum PC5300, jak masz dwa moduły obsadzaj banki jednokolorowe (zasada jest taka:najlepiej jak cała pamięć jest jednego producenta i ma takie same parametry).
Jaki masz CPU?
I prawidłowe działanie pamięci sprawdzasz z bootowalnej płyty CD programem memtest86.
Ależ tłumaczyłem, dwie pamięci 512 masz o częstotliwości 533 MHz, nowa płyta obsługuje pamięć od 667 MH z.
Poprawnie będą pracować dwa moduły 1GB 667 MHz, obsadzone w jednokolorowych bankach.
Na końcu proszę zrobić test pamięci memtestem86
Inaczej miałeś na starej płycie, gdzie prawdopodobnie max płyta obsługiwała pamięci 400 lub 533 MHz i wtedy szybsze moduły pamięci pracują z reguły poprawnie na zmniejszonej częstotliwości.
Wrzuć zdjęcia z biosu dotyczące wszystkich ustawień pamięci i zobaczymy co da się zrobić, albo weź kumatego co ma jakieś pojęcie o tym.
Po wszystkim test pamięci memtest86 i nie ma być błędów.
Daj zdjęcie tej zakładki biosu:
i napisz jakie masz tu (ta sama zakładka) możliwości ustawień, oprócz auto
Bo może jest opcja manual, wtedy ręcznie ustawisz wartość 533 lub będą sztywne opcje i trzeba wybrać wartość FSB równą lub poniżej 533 MHz, po wszystkim zapisz bios Save i test memtestem86 - ma nie być błędów.