Windows 7 i problem z połączeniem bezprzewodowym

Witam,

właśnie zabrałem się za instalację systemu Windows 7 na laptopie znajomej. Sama instalacja przebiegała bezproblemowo do momentu zapytania o połączenie z Internetem. Zawsze łączono się tutaj bezprzewodowo, wobec tego wbijam klucz, ale otrzymuję informację, iż nie można nawiązać połączenia, ale że będzie to można zrobić po instalacji systemu, wobec tego wybrałem “Pomiń”.

Win 7 postawiony, ale problem nadal istnieje. Karta sieciowa i WiFi zostały zainstalowane automatycznie i poprawnie, co widać TUTAJ.

Jednak klikam w pasku na połączenia, wyświetla mi się cała lista dostępnych sieci bezprzewodowych, wybieram swoją i nawet nie dostaję zapytania o klucz dostępu tylko od razu system próbuje się łączyć po czym otrzymuję taki błąd:

Próbuję diagnozować problem, ale nie otrzymuję żadnej konkretnej informacji jak sobie z tym problemem poradzić. Dodam, iż połączenie z internetem zawsze odbywało się za pomocą routera, który jest poprawnie skonfigurowany, gdyż cały czas korzystają z niego współlokatorzy.

Laptop - Acer Aspire 3690.

Router - TP LINK WR340G

Ostatnio Win 7 instalowałem u siebie, wybrałem tylko nazwę sieci bezprzewodowej, wpisałem hasło i wszystko działało jak trzeba. Tutaj niestety widzę, iż czeka mnie dłuższa przeprawa.

Tak po kolei wyglądają komunikaty które dostaję, jak próbuję się połączyć:

1. Lista dostępnych sieci

2. Łączenie…

3. Błąd, klikam “Rozwiązywanie problemów”

4. Oto co dostałem po kliknięciu…, po czym wybieram DALEJ.

5. Oto co dostałem…, rozwijam to menu i dostaję:

6. Coś takiego.

Macie jakieś pomysły na ten problem?

Witam.

Miałem ten sam problem i w moim przypadku pomogło dopiero wpisanie hasła bezpośrednio w ustawieniach sieci bezprzewodowej tzn.

1.Otwórz centrum sieci i udostępniania

2.Zarządzaj sieciami bezprzewodowymi

3.Kliknij na sieć z którą chcesz się połączyć prawym przyciskiem myszy,wybierz Właściwości zobaczysz Zabezpieczenia i tam wpisz hasło.

Odpisz czy pomogło bo ja też nie wiedziałem co zrobić.

Hmm… przecież te komunikaty mówią wszystko o problemie. Możesz, jak pisze maly2202 ręcznie skonfigurować właściwości połączenia - hasło, klucz itp. Windows nie zrobi tego automatycznie.

Tak na marginesie - na twoim miejscu zastanowił bym się nad włączeniem jakiegoś lepszego zabezpieczenia swojej sieci. Włącz w konfiguracji routera WPA2 albo chociaż WPA.

Oczywiście próbowałem sam stworzyć takie połączenie i poniżej zamieszczam schemat działania:

1. Wg tej instrukcji (którą otrzymałem klikając na “Jak zmienić ustawienia zabezpieczeń lub ręcznie utworzyć profil”) KLIK

2. Dzięki temu w Otwórz centrum sieci i udostępniania -> Zarządzaj sieciami bezprzewodowymi pojawiło mi się połączenie, które widzimy TUTAJ.

3. Po kliknięciu na to połączenie dostaję COŚ TAKIEGO. (może coś tutaj powinienem odfajkować?)

4. W drugiej zakładce mam to w ten sposób zapisane: KLIK.

(tutaj też mam wątpliwości z konfiguracją, nie wiem co dokładnie wybrać, ale wyczytałem, że generalnie TYP ZABEZPIECZEŃ powinien być UDOSTĘPNIONY, a SZYFROWANIE na WEP, ale pewności nie mam, co do INDEKSU KLUCZY - tutaj nie mam pojęcia co wybrać)

I po takiej konfiguracji w jaki sposób powinienem się połączyć? Bo próbowałem normalnie z tej listy: KLIK i znowu wyskakują mi te same błędy…

a ja mam taki problem.

mam nowy komputer z windows7 i mam w domu router, internet jest na komputer +2 laptopy. Na miejscu poprzedniego komutera rowniez byl internet, a teraz nie potrafie “znalezc” tego internetu;/ wyskakuje problem ze kabel “Ethernet” nie jest podlaczony. Jedyne urzadzenie jakie zwiazane jest z internetem do tego komputera to malutki bialy “router?” (takie male cos z niby antenka i ma 2 lampki, z ktorych swieci tylko 1;/ - na starym kompie swiecily 2!).

Ma ktos propozycje jak rozwiazac problem i polaczyc sie z internetem?