Windows 7 i zła informacja o systemie


(hatezit) #1

Witam,

Przed chwilą sprawdziłem poleceniem systeminfo, kiedy był instalowany system, wiem, że w roku 2012, ale chciałem sprawdzić i brak daty, co gorsze, wchodząc we właściwości folderu Windows i tam jest data utworzenia 2009! Przecież instalowałem w roku 2012 system 7 pro.

Sprawdzałem czy na dysku nie ma problemów i nie ma. Choć dziś zanim uruchomił się system, był czarny ekran a później narzędzie do przywracania systemu, ale to anulowałem. Co może być przyczyną? Nie mam komunikatów o błędach systemowych przed i  po wyłączeniu komputera.


(pete1) #2

Teraz mam komputer który jest nowy 5 tygodni mam z win 7 pro , system z partycji recovery , data utworzenia folderu windows to lipiec 2009 , to chyba norma.


(hatezit) #3

Nie bardzo, ponieważ, gdy wpisze polecenie systeminfo, to ucina górne informacje. Dołączam zrzut.

Dobra, w sobotę zainstaluje na nowo system. Po 4 latach trzeba zrobić instalację na czysto:) Mimo, że dobrze chodzi, ale jak wyżej pisałem, mam czasem takie niespodzianki jak i z dźwiękiem.

cmd.thumb.png.46b226e5f4e4d868a53d4382d9


(Dimatheus) #4

Hej,

A uruchomiłeś wiersz poleceń z uprawnieniami administratora? Widzę, że nie…

Pozdrawiam,


(mechanic) #5

Co do sprawdzania instalacji systemu to program Aida64 się sprawdza, a co daty utworzenia folderu, to na nowym systemie tez raczej będzie 2009, i to nie jest błąd, to raczej wynika ze sposobu zmiany intalacji systemu. Systemy od 7 wzwyż (chyba i vista) generalnie są skompresowane w jednym pliku na płycie install.wim, podczas instalacji ten plik jest generalnie wypakowywany, a że RTM Windows7 powstał w 2009, to taka jest data.


(hatezit) #6

Proszę bardzo, daję zrzut z uprawnieniami admina. Tak samo jest. Dobra, program aida64 może sprawdzać się, ale skoro podstawowe narzędzie w systemie źle wyświetla, to może coś być nie tak z plikiem systeminfo. A bawić się w łatanie i przywracanie systemu nie będę.  Wolę na nowo zainstalować:)

 

systeminfo_adm.thumb.png.f9084b28dfe4a94


(Dimatheus) #7

Hej,

W takim razie sprawdź, czy na nowo postawionym systemie wszystko będzie działać prawidłowo. A Aida podaje prawidłowo dane?

Pozdrawiam,


(hatezit) #8

Na świeżo postawionym systemie na bank będzie dobrze wyświetlać, a wiem bo tak jest na laptopie gdzie jest Windows 7 64 bit:) Z początku myślałem, że te ucięte informacje na górze, to wina zmiany partycji przez Aomei, ale myliłem się, też sprawdziłem na laptopie, gdzie zmieniałem rozmiar partycji.

Co do programu AIDA, to nie sprawdzałem. Również mogę zobaczyć wykorzystując program Console2 :slight_smile:

Co do programu Console2, to poprawnie pokazuje info. Dołączam zrzut.

console_system.thumb.png.60d793a85d3107a