mam problem z tym że system ogranicza moc procesora programom np test winrar może korzystać maksymalnie z 90% mocy program do konwertowania filmów z 70 do 80% w xp i 2003 programy nie były ograniczane i film kodował się jakieś 1/4 szybciej da się coś zrobić żeby więcej mocy procesora przydzielić programom próbowałem dawać wyższy priorytet ale nic to nie daje
spróbuj może tego komputer>właściwości>zaawansowane ustawienia systemu>zaawansowane>(wydajność)ustawienia>zaawansowane. wybierz sposób przydzielania zasobów procesora
jest ustawione na programy tak że to też nie to
ten test teoretycznie powinien zajmować 100% mocy procesora i na xp zajmuje na 7 już niestety nie
W planie zasilania możesz mieć ustawione 90% max dla procesora
nie mam takich ustawień zresztą procesor może pracować na 100% mocy tylko ze nie dla 1 programu
no chyba że akurat ten program sie zawiesi wtedy może być 100% dla niego
Jak to nie ma ? Opcje zasilania > zmień ustawienia planu > Twojego planu > Zmień zaawansowane > Zarządzaj energia procesora.
u mnie jest tylko to
uruchamiam sobie różna testery procesora i niektóre potrafią wykorzystać 100% procesora ale nie wszystkie ewidentnie 7 ogranicza programy
U mnie na teście Winrar ,procesor ustawiony na 100% ,proces nie wziął więcej niż 92
Natomiast po obniżeniu do 90% ,test Winrara nie wziął więcej niż 86
To ustawienie zdaje się mieć na to wpływ .Tylko czemu u Ciebie tego nie ma ? Laptop ?
Możliwe że cały Twój układ nie obsługuję w 100% ACPI …
z tego co widze to u Ciebie też nie idzie na 100% u mnie czasami skacze do 90 kilku ale tylko na chwile na xp test idzie na 100% cały czas
W sumie nie wyobrażam sobie osobiście żeby było inaczej ,przecież inne procesy również potrzebują CPU
wiem że potrzebują ale na xp film kodował się szybciej tylko ze wszystko inne wtedy sie zamulało
na 7 koduje sie wolniej ale z komputera korzysta sie normalnie w tym czasie jednak wolał bym żeby komp sobie zamulał a zadanie wykonało się szybciej niż tak jak teraz system na siłę mnie uszczęśliwia
No właśnie na XP szło 100% ale nie dało się nic wykonać ,chyba zrezygnowali z takiego rozwiązania w Vista/7 ,i tak jak piszesz ,nie których na siłę uszczęśliwiają .
Jak będziesz testował ,kliknij pokaż procesy wszystkich użytkowników ,sam taskmgr.exe potrafi skoczyć do 8 ,oraz sprawdzaj na karcie Aplikacje ,bo to że system wyświetla zmiany na bieżąco na karcie Procesy ,też pochłania procka. I napisz jak to wygląda.
– Dodane piątek, 3 gru 2010, 11:50 –
U mnie dobiło do 97%
A gdy menedżer zadań jest zminimalizowany w trayu ,to na ile procek idzie przy konwersji ?
ogólne wykorzystanie było od 70 kilku d 80 kilku procent tak że bez różnicy czy menadżer jest zminimalizowany czy widoczny
Hmm ,a możesz spróbować np we właściwościach skrótu konwertera > zgodność ,wyłączyć kompozycje pulpitu .Zawsze to więcej zasobów będzie.
PS Nie gryzą Ci się te antymalware ?
taki już chyba był ogólny zamysł MS i się już nic nie zrobi a wyłączenie kompozycji raczej nie wiele da
antymalware się nie gryzą bo każdy jest do czegoś innego
immunet antyvirek mamutu skaner behawioralny i spyshelter antikeylogger ale to coś bardziej jak HIPS
malwerbytes to tylko skaner więc cie działa odpala tylko swoja usługę chyba żeby mieć prawa administratora
Jeszcze Emsisoft Antimalware .Malwerebytes możesz wywalić z autostartu
Wyłączenie kompozycji może coś dać ,zasoby które dwm.exe (przykładowo od 0- 5%) zużywa może trafią do procesu konwertera .Dziwne faktycznie ,ale nie jest tak do końca ,może nie widziałeś co dodałem wcześniej :
Emsisoft Antimalware to proces od Mamutu malwerbytes uruchamia się jako usługa więc niech tam sobie będzie
Aha ,no to ok
Wiesz skrzywienie forumowe …
Pozdrawiam