Windows 7 na partycji D

Jak zainstalować windows’a 7 na partycji D wsadzić płytę włączyć botowanie z stacji dvd i zainstalować ??

Bo nie chciałbym na partycji C gdzie mam Windows’a Xp.Wiem że jest taka możliwość ponieważ zainstalowałem kiedyś xp’eka na d przez pomyłkę.

Możesz zainstalować Windows 7 na dowolnej (nowo założonej bądź istniejącej) partycji pod warunkiem, że będzie wystarczająco duża (u mnie 40GB).

Pozdrawiam

1.na pulpit XP wrzuć plik iso

2.rozpakuj go na pulpit programem MagicIso

3.zainstaluj z pliku iso wirtualny napęd

4.instalacja Win 7 z poziomu XP bez płyty

5.po instalacji usunąć z XP wirtualny napęd,rozpakowany folder,

próba instalacji inaczej wywala albo błąd lub załącza 7 bez wyboru

oczywiście zainstalować 7 możesz gdzie chcesz

pamiętając że na jednej partycji jeden system

:slight_smile:

A jest taka możliwość przez power iso??

Owszem za pomocą PowerISO też możesz uruchomić instalatora.

Nie możesz normalnie wypalić płytki i zainstalować na wskazanej partycji (innej niż C na której Masz XPeka?). Instalacja z poziomu Windows XP nie powiedzie się!

Pozdrawiam

Instalacja z poziomu Windows XP nie powiedzie się!

A dlaczego nie powiedzie się a podczas uruchamiania systemu poprzez botowanie można??

Nie powiedzie się bo Microsoft nie przewidział możliwości Upgrade z XPeka - uruchamiając instalator nowszego systemu (Windows 7) na starszym systemie (Windows XP) informujesz program instalacyjny, że ma dokonać Upgrade.

Musisz wykonać czystą instalację systemu Windows 7 na dowolnej (innej niż C - tam Masz XPeka) partycji, uruchamiając instalatora z płyty DVD.

Pozdrawiam

i będzie uruchamiał mu się win7 bez możliwości wyboru

:slight_smile:

bzdury piszesz

Skąd masz takie wiadomości?

To nie prawda. Będzie możliwość wyboru systemu operacyjnego.

Mi wystarczyło 20GB

Natomiast jest jedna rzecz dziwna - zainstalowałem 7 na partycji F

Teraz jednak mam 7 na partycji C (poprzednia C - z wistą stała się ukrytą partycją)

wislakKR , to ty chyba nigdy nie instalowałeś tego Win7, że takie bzdury piszesz! Instalację możesz normalnie uruchomić z poziomu Windowsa XP, podczas niej wybrać nową instalację i wybrać partycję D. Takie to trudne?

Niestety u mnie wywaliło błąd po restarcie kompa (próba instalowania z XPeka), natomiast normalna, czysta instalacja buildu 7000 odbyła się bezproblemowo. Nie było kłopotów nawet z późniejszym buildem 7022, który instalowałem jako update 7000.

Zainstalowałem tego windows’a podczas uruchamiania kompa ale nie pyta się jaki system chce odpalić i czemu zamiast pisać windows xp home edition to pisze eirler czy jakoś tak on windows czemu zajmuje on 28 gb :o

Artur1165 czy według ciebie komputer powinien zapytać cię podczas uruchamiania: “Czy Szanowny Pan Artur zechce dzisiaj uruchomić Windows 7, czy też może Windows XP?”? Nie rób problemów tam gdzie ich nie ma. Weź słownik i sobie przetłumacz co znaczy to “eirler czy jakoś tak”. Takie tematy były już poruszane 10^n razy, więc użyj takiego wspaniałego narzędzia jak wyszukiwarka!

Dobra już sobie poradziłem

:lol: :o [-X =D> ![-o<