Mój problem polega na tym,iż system (windows 7) nie ładuje mi baterii (Asus S96S),mianowicie np. w chwili obecnej ikonka w prawym dolnym rogu pokazuje,iż bateria naładowana jest na 100 %,natomiast po odłączeniu wtyczki zasilacza przez pierwszą minutę wskaźnik poziomu baterii pokazuje bez zmian 100 %,po czym nagle spada na 7 albo 3 % i wyskakuje komunikat informujący o niskim poziomie baterii i natychmiastowym wyłączeniu komputera . Jedno mogę wykluczyć - bateria nie jest stara i nigdy nie była eksploatowana intensywnie . Ponadto próbowałem skalibrować baterię w biosie,ale niestety efekt po wejściu do windowsa był i jest taki sam ,mimo iż lampka wbudowana w laptopie informujaca o ładowaniu baterii świeciła się przez znaczny czas. Bardzo proszę o pomoc,z góry dziękuję i pozdrawiam.
Najwyraźniej bateria już nie trzyma. W przypadku akumulatorów litowo-jonowych “starość” zaczyna się tak gdzieś od pół roku do dwóch lat od chwili wyprodukowania.
Na takie rozwiązanie nie muszę nawet wyciągać baterii ,ale jak wszyscy wiemy są sytuacje gdzie skorzystanie z baterii staje się obligatoryjne i nie chciałbym w takich sytuacjach zostać na “lodzie”
jeśli masz możliwość włożenie baterii do podobnego komputera jak Twój to zrób to. Wykluczymy wtedy problem z systemem. Siódemka bardzo dokładnie pokazuje stan baterii, zatem jeśli mówi, że ma 7% to ma ok 7% pojemności
Niestety nie mam dostępu do podobnego komputera - nie ma innej możliwości sprawdzenia winy systemu czy też baterii,a może problem tkwi w płycie głównej ?
Myślę,że mogę śmiało wykluczyć winę systemu tym bardziej,że komputer mam od tygodnia po powrocie z serwisu,gdzie była naprawiane zasilanie płyty głównej,gdyż wcześniej komputer mi się nie włączał (tzn. nie ładował system) i przed wysłaniem go do serwisu komputer śmigał na windows 7 i na baterii i przy AC Czy możliwe aby Panowie z serwisu nie podłączyli jakiegoś kabelka odpowiedzialnego za ładowanie baterii ?
Żeby to lepiej zobrazować,postanowiłem zrobić screen pracy na baterii i na zasilaczu wraz z uruchomionym programem - battery care :
Ikonka przy pracy na zasilaczu w prawym dolnym rogu obok zegara,wskazuje ładowanie przez jakieś 10 sek (ładuje się od dołu do góru pasek postepu łądowania) a potem zatrzymuje się na takim wskazaniu jak na screenie ale po najechaniu kursorem myszki na tą ikonę mimo iż nie nie widać już w/w ładowania system pokazuje,że bateria się ładuje .