Windows 7 nie ładuje się - tr. awaryjny, naprawa nie działa


(Papuger) #1

Witam serdecznie,

Windows 7 coś świruje od jakiegoś czasu. Otóż przy restarcie nie chce się uruchamiać.

Nie może się załadować. Kiedyś włączałem "Napraw" to po chwili się włączał, teraz gdy włączam "Napraw komputer" nie wyskakuje żadne okno, tylko kursor myszy.

Gdy wkładam płytkę z Win 7 to samo.

Proszę o pomoc.

Pozdrawiam,

Paweł


(Derekdx) #2

Przyczyn jakie może wywoływać podane przez Ciebie skutki jest naprawde sporo. Przyczyna może byc softwarowa jak i hardwarowa. Myśle, że najproście i najszybciej jak zrobisz formata i wgrasz Windowsa od nowa. Może użyć bootowalnego Linuxa, że by zrobić backup danych.


(Papuger) #3

O i mam problem… włożyłem płytkę Win7 z chęcią instalacji… czekam czekam czekam… cały czas komunikat “Instalator rozpoczyna pracę…” chyba 30 min tak jest. Nigdy nie miałem takiego problemu. Co to może być?


(Derekdx) #4

Jeżeli masz taką możliwość to spróbuj stworzyć bootowalny pendrive gdyż eliminuje on problem porysowanej płyty. Również może to być problem sprzętowy


(Papuger) #5

Ale jak mam zrobić bootowalny pendrive jak się nie dostanę do systemu? Tryb awaryjny też nie działa.


(rgabrysiak) #6

Nie masz możliwości skorzystania z innego komputera? Mógłbyś na nim utworzyć bootowalny pendrive.


(Papuger) #7

Mam 2 domu jeszcze dwa kompy + pendrive 4GB, ale te kompy mają kolejno Viste i Win8…


(rgabrysiak) #8

Spróbuj wiec przygotować bootowalny pendrive za pomocą programu Windows 7 USB/DVD Download Tool albo przez wiersz poleceń Windows 7 instalacja z napędu USB


(Derekdx) #9

nie ma to jakiegos wiekszego znaczenia jaki masz system, żeby zrobić bootowalny pendrive instalacyjny mozesz użyć tego narzędzia http://www.microsoftstore.com/store/msu … vd_dwnTool


(Bogdan_G) #10

Paweł - spróbuj odłączyć zasilanie i wyjąć baterię CMOS na jakie dziesięć minut. Potem popodłączaj i uruchom wciskając F8. Może wyświetli Ci się panel i wybór ostatniej dobrej konfiguracji.


(Papuger) #11

Bogdan, niestety to nic nie dało… system się ładował i nagle res…

Próbuję z tym pendrive, za chwilkę będę miał wyniki.


(Bogdan_G) #12

No i wgranie Wndowsa od nowa, to nie zawsze dobry pomysł. Taką miałem przelotną myśl, że to może być zasilanie winne. To bym sprawdził koniecznie, zanim nałożył instalkę, czy tylko naprawę.


(Agatonster) #13

ppg2006 ,

Proszę poprawić tytuł tematu na konkretny, mówiący o problemie. W celu dokonania zaleconej korekty proszę użyć przycisku Edytuj przy poście otwierającym ten temat.

Zignorowanie zalecenia będzie skutkowało przeniesieniem tematu do Kosza.


(Papuger) #14

Temat poprawiony na bardziej konkretny.

Panowie zrobiłem tego pena i odpaliłem naprawę. Kursor kręci się jakby się coś ładowało w oknie “Opcje odzyskiwania systemu” - 10 min i nic… to samo.

Jakieś pomysły? …


(Marek Krakus) #15

Cześć.A czy w bios wykrywa ci twardy dysk?


(Papuger) #16

Tak - jeśli chodzi o to, że mogę wybrać klikając F12 to mam płytę, dysk z usb i hard disc.

Dodane 11.07.2013 (Cz) 18:16

Dobra wrzucam płytkę z Ubuntu, kopiuję ważne pliki z C i robię format. Jak myślicie pomoże?

Dodane 11.07.2013 (Cz) 20:01

Dalej lipa…

Instalator Windows nie włącza się ani w pena ani z DVD.

Jakieś pomysły Panowie?

Dodane 12.07.2013 (Pt) 8:24

Uwaga!

Mamy przyczynę. Włączyłem diagnostykę od Dell’a i okazało sie, że jest… uszkodzony dysk.

Wysyłam do Della bo mam jeszcze gwarancję.

Powiedzcie mi przy okazji jak długo trwa serwis.