Na komputerze Lenovo ThinkPad R61i napotkałem ostatnio pewien problem. Przy próbie wysłania na komputer jakiś plików w telefonu przez bluetooth transfer kończy się niepowodzeniem. Przy odwrotnej sytuacji wszystko przebiega ok, (tzn. z komputera na telefon można normalnie wysyłać pliki). Sterowniki do bluetooth zainstalowane. Jednak w menadżerze urządzeń jest coś dziwnego (screen). Próba pobrania sterowników z Windows Update kończy się niepowodzeniem, a na stronie Lenovo nie ma takich sterowników (przynajmniej ja nie znalazłem). Dodam tylko że jakieś miesiąc temu wszystko działało ok. Można ktoś ma jakiś pomysł jak rozwiązać ten problem, lub jest na to jakaś łatka?
U mnie jest tak samo ale mi odbiera pliki tylko należy wcześniej kliknąć ikonkę blutu i wybrać “odbierz plik” dopiero wtedy prześlesz z telefonu pliki. Sam się nad tym głowiłem trochę to dziwne ale widocznie tak musi być.
Problem najprawdopodobniej tkwi w telefonie. Z innych telefonów i komputerów można normalnie odbierać pliki. Ale to dziwne bo telefon wymienia dane pomiędzy innymi telefonami bez problemu.
andrew.38-3 , nie wydaje mi się że jest to związane z urządzeniami o których piszesz, ponieważ pokazują się tylko wtedy kiedy włączone jest bluetooth. Sprawdzałem też wysyłanie danych z telefonu na inny komputer i też kończyło się fiaskiem. A te usługi to mogą być pozostałości jakiś portów komunikacyjnych po Nokia PC Suite.
Tak z tym wszystkim jest ok. Ewentualnie są to sterowniki do usług urządzenia (telefonu), jak transfer drukarek czy coś podobnego a czego nie ma jeszcze w Windows Update pod 7. Wiem że na Windows XP miałem takie usługi i działały ok.
A czy w systemie jest standardowo możliwość obsługi BT? Albo czy przez WU można dograć tą dogodność? Bo ja muszę instalować sterowniki i program do BT od Toshiby, a na Win7 nie działa tak dobrze jak np. na Viście i szukam zamiennika.
MAURYCY. , tak w Windows 7 jest obsługa Bluetooth. Jeżeli Toshiba ma już dedykowane sterowniki pod Windows 7 to powinny się pobrać automatycznie z Windows Update.
No dobra, dajmy na to że nie wiem czy są te sterowniki w WU, a tych ze strony Toshiby nie chcę (poprzednie odinstalowałem) to co muszę zrobić by mi działał wbudowany w laptopa BT poprzez system? Jak mogę sprawdzić czy będę mógł np. wysłać zdjęcie na telefon? Mam w usługach usługę o nazwie “Usługa obsługi Bluetooth”, typ uruchomienia jest “ręczny”, jak dam PPM i ją uruchomię, następnie włączam przełącznik na obudowie kompa na ON, idę do “urządzenia i drukarki” i dam “Dodaj urządzenie” to nic nie znajduje mimo włączonego BT w telefonie. A chyba tam się powinno coś pojawić (przynajmniej pomoc Windows tak mówi). Jak skorzystać z obsługi BT w Win7?
MAURYCY. , żadne urządzenie w komputerze bez sterowników nie będzie działać. W zasobniku systemowym kiedy bluetooth jest włączony powinna znajdować się ikona Bluetooth’a. Co do dodania nowego urządzenia to menadżer urządzeń. Komputer > PPM > Zarządzaj > Menadżer urządzeń. A potem na nazwi Twojego komputera, PPM > Skanuj w poszukiwaniu zmian sprzętu.