Zmieniałam rozmiar partycji programem Spotmau Partition Genius ponieważ miałam tylko jedną partycje ponad 400 GB w laptopie. Wyglądało na to, że wszystko powinno być dobrze, ale po ponownym uruchomieniu windows 7 nie uruchamia się jest tylko czarne tło. Niestety nie mam płytki z windowsem, ani recovery (nie zdążyłam zrobić). Chciałam skorzystać z programu Partition Table Doctor, ale gdy ustawie w biosie żeby uruchamiał się z płyty i włożę płytkę z tym programem t wyskakuje błąd. Chciałabym spróbować programem GParted ale niestety nie wiem jak się nim posługiwać. Dodam jeszcze, że bios i programy normalnie widzą dyski. Liczę na Waszą pomoc …
Miałeś ukrytą partycję Recovery?
Nie miałam. Partycja ta była oznaczona literą D i była widoczna
D, ale czy to była partycja Recovery? Najlepiej ściągnij program Gparted, nagraj obraz na płytke, uruchom ją z biosu, wejdź z niej na Linuxa, na którym jesty graficzny Gparted, i tam powinna być pokazana czy jest ukryta partycja.
Tak, była. Już to zrobiłam, ale jak uruchomić tego Linuxa ?
No to jak była, to po co ci uruchamiać Gparteda? Po prostu odzyskaj system, z partycji Recovery.
Weszłam w bios i wcisnęłam F11 (System Recovery) i nadal jest czarny ekran. Nic się nie dzieje.
To oznacza ze naruszylas nawet troche partycje RECOVERY i musisz pozyczyc od kogos plytke, isc do serwiu zeby ci pomogli albo zrobic to ci inni tutaj na forum mowia
Jak mogłam go uszkodzić jak zmieniałam tylko rozmiar partycji c ?
Jakim programem zmieniałaś?
Ale i tak musiałaś jakoś naruszyć … albo serwis, albo płyta od koleżanki/ kolegi, albo ściągnięcie pirata ( oczywiście wpisanie swojego legalnego krucza od Microsoft = system legalny )
Zmniejszałaś, czy zwiększałaś? Jak zwiększałaś, to musiałaś jakąś inną partycję usunąć/zmniejszyć, żeby tą zwiększyć
Raczej zmniejszała, jak miała tylko 1 partycje (nie licząc Recovery)
Spotmau Partition Genius.
Może sektor rozruchowy został naruszony ?
No to jest możliwe. Tylko wiesz, bez płyty Windowsa, w tej sytuacji nic, a nic nie zrobisz
Windows instaluje się na partycji rozszerzonej logicznej. Kiedyś spotkałem się z przypadkiem, że program do partycjonowania podczas zmiany rozmiary partycji przerobił ją na partycję fizyczną z logicznej. Przez to został naruszony mbr.
Znalazłam podobny problem i ktoś rozwiązał go Partition Table Doctor… może jest jakiś podobny program?
ja raz tez jednym programem zmienialem tylko partycje c i co wyszlo? uszkodzenie recovery -_- na szeczescie mialem system w boxie