Windows 7 nie widzi nowego dysku 6TB

Witajcie

Zakupiłem dysk WD HGST DC310 6TB. Zamontowałem do komputera HP XW8400, dysk nie jest w ogóle wykrywany przez Windows 7 x64 Pro. Dysk wiruje, słychać rozruch głowic i co ciekawe sprawdziłem BIOS - jest widziany ale z nieprawidłową pojemnością. Tak samo wygląda po przepięciu w inne gniazda SATA. Inny dysk 2TB który mam w komputerze jest wyświetlany w BIOSie z prawidłową wielkością 1863,1GB, a ten 6TB 1493,1GB.

Dysk nie jest widoczny ani w Zarządzaniu dyskami, ani jako urządzenie w Menedżerze urządzeń. Przywróciłem domyślne ustawienia BIOSu, bez zmian.

To mój pierwszy tak pojemny dysk, nigdy nie miałem podobnych problemów - coś jest na rzeczy z tak dużą pojemnością, czy dysk jest uszkodzony?

Sam sprzęt wygląda na dość wiekowy więc całkiem prawdopodobne że wbudowany kontroler SATA nie obsługuje tak pojemnych nośników.

2 polubienia

Lektura:

2 polubienia

Masz tam intel 5000x, którego wbudowany kontroler obsługuje dyski nie większe niż 2TB.

Rozwiązaniem jest użycie jednego z kontrolerów PCI, który obsługuje dyski > 2TB.

2 polubienia

Uuu, to słabo, chciałem sprawdzić i potestować dysk przed wrzuceniem go do Synology.
Dysk włożyłem do mienionego NASa, jak na razie działa.

Dziękuję z odpowiedzi, widać przyszła pora wymienić stacjonarkę :slight_smile: