Witam.
Piszę tutaj z prośbą o poradę bo już ręcę opadają, nie wiem co robić.
Witam.
Piszę tutaj z prośbą o poradę bo już ręcę opadają, nie wiem co robić.
Witam serdecznie,
Proponuje zacząć od przeprowadzenia testu SMART Self test na obu dyskach, aktualizacjii firmware na nowym dysku SSD oraz wykonanie MemTest86+ w celu wykluczenia problemu z pamięciami RAM.
Czekam na relację po testach i aktualizacji
Oprócz SMART dysków możesz przeprowadzić również skanowanie rogramem HDTune, odznacz jedynie Quick Scan przed rozpoczęciem.
Niestety do tego dysku chyba nie ma nowego firmware(nowa seria, wyszły w czerwcu).
Miałem wziąć M500, ale był dokładnie w takiej samej cenie jak MX100, a o pare GB więcej miał MX i niby większa trwałość tych nowych kości więc dlatego taki wybór.
Skanowałem już HDTune i obydwa zdrowe, bez badów.
A SMARTy wyglądają tak:
http://pl.tinypic.com/view.php?pic=f3hqtl&s=8
http://pl.tinypic.com/view.php?pic=a9lt7ts=8
http://pl.tinypic.com/view.php?pic=2ugm9ats=8#.U-jd16PAPGg
Memtest spróbuje wieczorem jeszcze. A czy nie powinno być tak że jak pamięć nie bangla to na obydwóch systemach powinien się wieszać?
Smarty OK,
Z pamięcią teoretycznie jest tak jak mówisz, ale chce wykluczyć inne podzespoły przed finalnym testem. Jeśli memtest będzie ok to będzie trzeba sprawdzić płyte główną. Co i jak podam jak zrobisz memtest.
PS. Skan HDtunem raczej bym sobie darował tak na przyszłość bo często nie pokazuje usterek, które występują.
Memtest nie wykazał żadnych błędów.
Nie daje mi spokoju to, dlaczego tylko na 7 się wiesza a na Vista nie. Teraz szedł od 15 do 18 non stop i ani razu nie zawisł. Ale nic nie pobierałem dużego, tylko przeglądałem internet, troche porobiłem w AutoCAD i film obejrzałem. Jakbym odpalił np uTorrenta i serial w Allplayer to na bank w ciągu jednego odcinka się zawiesi jak się będzie coś pobierać.
Pobieram teraz Win 8.1(mam DreamSpark’a) i zobacze jeszcze co na nim będzie.
Aha, jeszcze w zeszłym tygodniu męczyłem go Orthosem, żeby co do proca się upewnić i było ok.
Jest jedna prawidłowość, jak się zawiesza to zawsze wtedy jest jakiś transfer przez sieć, czy to film YT, czy uTorrent. Ale może to być równie dobrze przypadek. Bo u mnie cały czas coś sie zasysa bo jestem serialowym maniakiem i oglądam jeden odcinek to kolejne się pobierają. Podejrzewam że jakbym go zostawił na pulpicie na całą noc to rano by chodził. Ale tak jeszcze nie próbowałem.
Wszystko fajnie ale jeśli chcesz uzyskać pomoc to będziesz musiał zastosować siędo wskazówek. Nadal czekam na efekt testu Memtest86+.
Nie dopisałem w tamtym poście dokładnie, 4 passy, 0 errorów z memtesta.
Zrób tak, uruchom memtest a następnie delikatnie doćisnij płyte główną palcami w losowych miejscach obserwując czy komputer zawiesi sie na teście. Najczęściej docisk w okolicach pamięci RAM kończy się zawieszeniem kompa jeśli płyta główna jest wadliwa. Na sprawnej płycie komputer nie zawiesi się.
Jeśli komputer zawiesi się to już wiesz, że masz wadliwą płytę główną, jeśli nie to problem najprawdopodobniej leży po stronie systemu operacyjnego/sterowników.
Proponowałbym sprawdzić kompa w trybie awaryjnym jeżeli nie występują freezy to problemem są sterowniki jak napisał @clocker. Zainstaluj sterowniki z oficjalnej strony producenta płyty głównej.
http://pl.msi.com/product/mb/P45_Neo3FR_PCB_1.0.html#/?div=Driver&os=Win7%2064
Rozumiem, że Windows 7x64
Może warto zaktualizować bios? Jaka masz wersję?
BIOS aktualny. Nie wyszedł żaden nowszy od tego co był fabrycznie.
Sterowniki brane z tej właśnie strony. Win 32bit.
W trybie awaryjnym bez sieci nie było zwiech bo próbowałem.
Teraz używam go normalnie i obserwuje dokładnie i jak nie używam uTorrenta to działa bezproblemowo. Jak uTorrent idzie to jakoś sprzyja temu żeby się zawiesił po niekreślonym czasie. Próbowałem już kilka wersji utorrenta przed i po reinstalcji systemu i bez zmian. Różne drivery do karty sieciowej WiFi. Wyczytałem gdzieś w sieci że Win 7 czasami ma takie freezy z różnymi kartami WiFi. Za kilka dni spróbuje jeszcze na kablu na zwykłej karcie.
Tryb awaryjny z siecią i płytę sprawdzę wieczorem i napiszę.
Próbowałem podociskać płytę tak jak pisał clocker i nie zawiesił się. Potem go jeszcze zostawiłem i co jakiś czas próbowałem, ale szedł bez problemu. Wyłączyłem po 6 passach, 0 errorów.
W trybie awaryjnym z siecią, tak samo bez sieci, czy w normalnym uruchomieniu nie zawiesza się przy normalnym użytkowaniu.
Jedynie jak się odpali uTorrent, to powiedzmy tak po półtorej godziny pobierania się zawiesi. Bez wzglęgu na to co się robi w tym czasie.
Dlatego wyjąłem karte WiFi i używam zwykłej LANowej na PCI. Nic się nie zmieniło. Może poza tym że na karcie WiFi, podczas działania uTorrent, zazwyczaj zwiecha następowała po 40-60 minut działania, a teraz tak jak pisałem jakieś 1,5-2 godzin.
Myślicie że warto próbować czy problem będzie występował na Win8.1(tak jak pisałem na Vista działał ok, tylko nie chce teraz używać Visty bo ona nie ma TRIM’a)?
Może zmień uTorrenta na coś innego choćby na próbę spróbuj np. BitCommeta.
Spróbowałem na Bitcomet i niestety też się komputer zwiesił. ;/
Dzisiaj też stało się coś co już ponad tydzień się nie stało czyli zwiecha przy filmie na YT.
UPDATE:
Powodem zwiech był firewall, a konkretnie PC Tools Firewall na Windows 7 coś nie bangla. Jak go odinstalowałem i zainstalowałem Zone Alarm to problem zwiech zniknął.
Przy Windowsie 7 radzę używać systemowego firewall’a. Jest wystarczająco dobry i bodaj lepszy niż Zone Alarm.