Posiadam system dołączony do laptopa HP Pavilion dv6-6030ew a dokładnie Win 7 Home Premium 64bit w wersji OEM. Zacząłem się zastanawiać czy jest możliwe pobrane (oczywiście legalnie) czystego systemu bez przeróbek, ponieważ ten od hp zawiera dużo zbędnych programów oraz sterowniki, które chciałbym zainstalować wedle własnych upodobań. Denerwuje mnie również to, że podczas instalacji systemu nie można wybrać partycji, jedynie zostaje utworzona jedna partycja systemowa, którą potem muszę dzielić z poziomu systemu.
Podsumowując: Czy obraz systemu ściągnięty z netu i nagrany na płytę będzie legalny??
microsoft udostepnia do pobrania na swoich stronach systemy… sciąga się drobne programy po 1mb maxx i one pobierają nam obraz plyty systemu do wypalenia prosto z serwerów MS… Jeśli klucz i wersja się zgadzają to wszystko legalnie
Płyta nie musi być oryginalna. Taka pobrana z internetu, torrentów czy przegrana od kumpla traktowana jest jako kopia zapasowa. Pozatym jak ktoś ma tylko preinstalowany system przeważnie niema płytki tylko durną partycję Recovery. Ważne, żeby klucz był legalny
Ja otrzymałem podobną informację i na infolinii i bezpośrednio od pracownika Microsoftu.
Niestety sama pozytywna aktywacja nie gwarantuje tego, że system jest legalny.
Z drugiej strony - nie sądzę, by podczas kontroli legalności ktoś robił problemy jeśli na sprzęcie znajduje się naklejka z certyfikatem autentyczności. Ale gwarancji nie ma…