Windows 7, Orange Free, HP Connection manager

Witam! Problem jest tej maści, że w netbooku HP Mini 210 3g mam wgrane oprogramowanie HP Connection Manager do łączenia się z internetem. Chciałbym się za wszelką cenę pozbyć tego programu, bo bardzo muli komputer. Nie wiem natomiast jak ustanowić “zwykłe” połączenie z internetem przez kreatora połączeń. Dziwne jest też to, że po wyłączeniu programu HP CM znika również z menedżera urządzeń modem 3g :confused: Kiedy włącze program, modem się pojawia. Jest na to jakaś rada? Wszystkie stery mam ograne. Jak obejść ten program ?? Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi.

DonKamillo

napisz jaki modem 3g masz?

HP un2420 Mobile Broadband Module Modem.

Dodane 14.04.2011 (Cz) 2:25

Ponawiam prośbę. Ktoś ma na to jakąś radę ? Pozdrawiam.

Dodane 16.04.2011 (So) 12:47

Już sobie poradziłem. Dziękuję za pomoc…

Witam jak rozwiązałeś problem?

Ja nie moge dac rady z tym netbookiem wkładam karte z PLAY (na zewnętrznym modemie zasięg jest). W przypadku laptopa zasięgu nie ma nie mam pojęcia co zrobić?

W moim przypadku (Orange) w netbooku miałem oprogramowanie HP Connection Manager do łączenia się z komórkowym połączeniem szerokopasmowym. Pierwsze co to dla zabezpieczenia, gdyby coś miało się nie udać ściągnąłem sobie oprogramowanie HP “HP Connection Manager” i sterowniki czyli modemu “HP un2420 Mobile Broadband Module Network Device” na stronie HP są pod nazwą “QUALCOMM GOBI 2000”. Zaopatrz się w te stery. Następnie usunąłem HPCM, odinstalowałem stery modemu, restart, instalacja sterów QUALCOMM, restart i w windowsowym oknie sieci pojawiło mi się “Komórkowe połączenie szerokopasmowe”. Zyskałem na tym to, że komp pracuje o wiele wydajniej niż z tonami niepotrzebnych syfów od HP. Zostawiłem sobie tylko HP Quick Web na wypadek, gdyby coś kiedyś.

Ps. Ważne jest to, żebyś zwrócił uwagę czy po odinstalowaniu nie wyłączyło Ci się radio modemu (czerwona dioda na F12), ja się na tym złapałem i nie wiedziałem dlaczego nie komp nie widział modemu :slight_smile:

Pozdro, daj znać czy sobie poradziłeś

cześć

orientujecie się czy ten modem obsługuje transmisję cdma 450MHz w orange? Sprzedawca twierdzi że tak, ale jakość na oprogramowaniu HP widzi tylko HSDPA/3G.

pozdro

simonek

Dodane 01.07.2011 (Pt) 18:39

donkamillo90 , hey. daj znać proszę czy na tym Twoim modemie mozna korzystać z CDMA.

U mnie zazwyczaj łączy się z HSPA, czasem UMTS, a w najgorszym przypadku EDGE. Co do CDMA to jak pracowałem w Orange, to mieliśmy w ofercie internet CDMA( wykorzystujące stare satelity wojskowe). Ale sam osobiście nie spotkałem się z tym, żeby mój netbook się połączył przez CDMA. Pozdro

CDMA to system naziemny, a nie satelitarny. Wykorzystuje pasmo 450 MHz, używane dotychczas przez nadal działającą analogową sieć komórkową Centertela. Ani z satelitami, ani z wojskiem, nie ma nic wspólnego.

W specyfikacji modem nie ma wyszczególnionego pasma 450 MHz:

http://h18000.www1.hp.com/products/quic … 80_na.HTML

tak więc CDMA z Orange (ani z Plusa i Nordiska) raczej nie będzie na nim działać.

I tutaj się mylisz. Częstotliwość ta była wykorzystywana w czasie wojny przez wojsko do komunikacji. Jest to bardzo niskie pasmo. Teraz stoi bardzo dużo tych satelit kompletnie nieużywanych, dlatego też Centertel wpadł na pomysł wykupienia tej częstotliwości łącznie z nadajnikami. Pomysł okazał się jak widać strzałem w dziesiątke, bo CDMA działa w każdym miejscu w Polsce. szczególnie w dużych miastach, ale co ważne w miejscach, w których nie ma zasięgu. Tam właśnie ma zastosowanie CDMA. Na CDMA składa się pasmo 450MHz i jeszcze jedno, które mam zapisane w materiałach z pracy. Te dwa pasma (niskie 450MHz i drugie bardzo szerokie) tworzą CDMA.

No dobra, może i w przeszłości tą częstotliwość wykorzystywało wojsko, może była ona wykorzystywana w transmisji satelitarnej, ale Centertel korzysta z niej od co najmniej 1991 roku, kiedy uruchomił na niej pierwszą sieć telefonii komórkowej. Naziemną, nie satelitarną. I sieć ta do dziś działa, chociaż nie przyjmuje nowych abonentów.

Cytat ze strony Orange:

Częstotliwość ta nadal jest używana. Anteny wojskowe były bezużyteczne, aż do roku 1991, kiedy Centertel przedstawił pomysł na wykorzystanie ich. Pomysł na tyle się spodobał, że dostali wyłączność na korzystanie z tej częstotliwości i na korzystanie z dawnych wojskowych satelit. ŻADNA INNA SIEĆ W POLSCE nie posiada CDMA, ponieważ po pierwsze wylączność na tę częstotliwość ma Centertel, a po drugie anteny, które tę częstotliwość wykorzystywały należą też do Centertela. Najczęściej reklamował się Play, który wmawiał ludziom, że mają w swojej ofercie CDMA. Owszem posiadają pewną usługę, którą tak nazwali, ale nijak nie ma się ona do prawdziwego CDMA. Ot i cała historyja

Gdzie tu masz jakieś info o transmisji satelitarnej? I gdzie masz informację, że CDMA działa drogą satelitarną?

Poza tym:

1. CDMA nie musi wcale działać na częstotliwości 450 MHz.

2. NMT z wojskiem, a przynajmniej z cytowanym fragmentem, nie ma nic wspólnego, bo ludzie podsłuchiwali to nawet na zwykłych telewizorach. CDMA w Orange/Centertelu pojawiło się kilka lat temu, wcześniej na tej samej częstotliwości działała sieć NMT.

Nieprawda. W Polsce istnieje jeszcze sieć CDMA firmy Nordisk, uruchamiana, o ile mi wiadomo, od podstaw. Od niedawna korzysta z niej również Plus (bezpośrednio w Nordisku też można wykupić łącze).

Play reklamował się (i reklamuje się chyba cały czas) że ma 4G. I nie jest to błąd, bo jakiś czas temu organizacja która to definiuje uznała, że “mianem 4G można określić - oprócz technologii LTE i WiMAX - również inne technologie znacząco podnoszące wydajność i możliwości w stosunku do początkowo wdrażanych technologii 3G”. Wcześniej za 4G nie uznawano nawet technologii LTE, obecnie wprowadzanej przez Polsat - określano ją jako 3,9G.