Przed formatem programem magical jelly bean keyfinder wyciągnąłem klucz systemu. Zrobiłem sobie zdjęcie i po formacie wpisałem ten klucz. Po formacie nad godziną wyświetla mi się monit Ta kopia systemu nie jest oryginalna. Gdy chcę aktywować system wyskakuje, że klucz jest nieprawidłowy na potrzeby aktywacji.
System to windows 7 professional. Wcześniej system był aktywowany dlaczego teraz zgłasza zły klucz?
Odpowiedź: kupiłeś z piratem, lub właściciel zostawił i korzysta z klucza, lub klucz działa tylko na wersję “fabryczną” Windowsa od danej firmy (w co wątpię…)
Źle się do tego zabrałeś. Laptopy z siódemką mają dwa klucze w rejestrze, czyli jeden od producenta zbiorowy, a drugi Microsoft License. Gdy instalujesz dokładnie system jaki był i nie przyjmuje drugiego klucza Microsoft License, to wtedy instaluje się z pominięciem i dzwoni w celu aktywacji.
Zdaje się, że pod nóż formatowania poszedł rejestr precz. Na ten zbiorowy od della nie aktywujesz systemu. Tylko możesz prosić della o płytę z systemem od nich z całym crapwarem i bloatwarem
Pozostaje linux, albo kupić?
Chyba jaki program do przywrócenia usuniętych partycji.
Seba228215 od osoby prywatnej ale z tego co pamiętam fakturę mam.
sensu jak kliknę to wyświetla się pomoc i obsługa techniczna systemu windows. Miałem 7 pro… i taka samą wersję przy instalacji wybrałem.
marcin20000 jak kupiłem pirata? tnz crackwoany był? Sprawdzałem antywirusem i żadnego cracka nie znalazło.
Bogdan_G to może jeszcze raz puścić format i nie podawać klucza i zadzwonić w celu aktywacji?
Dzwoniąc do della i podając service tag mogę się dowiedzieć jaki system był wypuszczony z fabryki i mogą mi wysłać system na płytce. Laptop jest wyprodukowany w Polsce może to ułatwi rozwiązanie problemu. Wydaje mi się też, że mam gdzieś zrobioną kopie całego systemu z tego laptopa.
Jest jeszcze możliwość, że do instalacji systemu potrzebujesz płytki z Windowsem od Della. Zdaje się, że w przypadku “siódemki” takie kwiatki jeszcze miały miejsce.