Windows 7 - Problem z instalacją modemu Sagem F@st 800

Witam…

Jakiś czas temu kupiłem nowy komputer.

Pełen radosnych wyobrażeń o nowym “cacku” chętnie zabrałem się za podziwianie mojego nowego nabytku.

Pełen zapału zainstalowałem sterowniki do płyty głównej jak i karty graficznej.

Wszystko ładnie śmigało, byłem cały zadowolony. Po raz pierwszy nie spotkałem się z żadnymi problemami podczas instalacji i konfigurowaniu oprogramowania.

Gdy ostatnia z koniecznych instalacji zakończyła się szybkim restartem komputera, cały szczęśliwy zasiadłem aby w pełni zatracić się w możliwościach nowej maszyny.

Ale zaraz zaraz! Zapomniałem o jednej rzeczy! Przecież nie mam sterowników do internetu! A internet to przecież źródło całej dzisiejszej rozrywki.

Bez żadnych pesymistycznych myśli przystąpiłem do instalowania modemu Sagem F@st 800. Już przy dwukrotnym kliknięciu w “setup.exe” pojawił się z niewiadomych przyczyn “ERROR”, po czym system zapytał, czy sterownik zainstalowany został poprawnie, czy też nie. Oczywiście wybrałem opcję numer 2, i tym razem “setup.exe” uruchomił się jak należy. Z ręką na sercu przechodziłem przez kolejne etapy instalacji. W końcu podłączyłem modem. W prawym dolnym rogu ekranu pojawiło się okienko informujące o instalacji nowego oprogramowania. Po chwili pełnej napięcia zostałem powiadomiony o szczęśliwym i poprawnym przebiegu instalacji!! Gdy już super szczęśliwy chciałem chociażby dwukrotnie kliknąć na nowe połączenie, niespodziewanie wyskoczył BLUE SCREEN. Zamurowało mnie. Komputer się zrestartował. Niestety po restarcie systemu modem zachowywał się jakby nie obchodziło go to, czy jest podłączony do komputera czy też nie.

Po raz kolejny spróbowałem zainstalować sterowniki, po uprzednim odinstalowaniu ich. Niestety sytuacja powtórzyła się.

No cóż, tak to jest, trzeba sobie radzić.

Na szczęście jestem posiadaczem laptopa, także dzięki niemu byłem w stanie przewertować internet w poszukiwaniu odpowiedniego rozwiązania mojego problemu. Okazało się, że wersji na poprawną instalację modemu jest kilka. Oczywiście od razu zabrałem się za wypróbowywanie kolejnych metod instalacji.

Otóż owe sterowniki próbowałem instalować:

• w trybie zgodności z Windows Vista Service Pack 2

• w trybie zgodności z Windows Vista Service Pack 1

• w trybie zgodności z Windows Vista

• w trybie zgodności z Windows XP Service Pack 3

• w trybie zgodności z Windows XP Service Pack 2

• w trybie zgodności z Windows XP Service Pack 1

• w trybie zgodności z Windows XP

• i wszystkie z trybów zgodności wraz z “uruchom jako administrator” (czy jakoś tak)

Nic nie pomagało. Albo wyskakiwał BLUE SCREEN, albo diody na modemie po chwili gasły.

Jedna z internetowych teorii głosiła, że aby wszystko poprawnie działało, należy sformatować i zreinstalować system Windows, a następnie uruchomić “setup.exe” w trybie zgodności z Windows Vista Service Pack 2 i jako administrator. Metoda pochwalona przez wiele osób.

Zadowolony wypróbowałem również tą metodę. Oczywiście po drodze nie obyło się bez kolejnych problemów z reinstalacją systemu, ponieważ okazało się, że płyta z Windowsem której byłem (nie)szczęśliwym posiadaczem jest zepsuta i zmuszony byłem do jej kopiowania itp. itd. ale to już inna historia, którą znajdziecie w innym temacie.

Niestety po formacie dysku i próbie instalacji sterowników, BLUE SCREEN natychmiast wyskoczył i wszystko poszło na nic.

W tym momencie rozłożyłem bezradnie ręce i stwierdziłem, że albo jestem ułomny i niekompetentny do pełnienia tego rodzaju rzeczy przy komputerze, albo mam niewyobrażalnego pecha co do komputerów.

Tak czy inaczej, problem przerósł moje możliwości intelektualne i nie jestem w stanie wymyślić nic, co mogłoby rozwiązać problem. I dlatego właśnie zwracam się z tym problemem do Was.

W skrócie dla osób, którym nie chce się czytać:

Nie potrafię zainstalować sterowników do Modemu F@st 800. Wypróbowałem wszystkie metody znalezione w internecie. Wypróbowałem wszystkie możliwe tryby zgodności i uruchamianie w trybie administratora. Sformatowałem również dysk i przeinstalowałem system. Wszystko kończy się tak samo: po podłączeniu modemu wyskakuje BLUE SCREEN i/lub mody na modemie gasną i urządzenie nie jest wykrywane przez system.

Przepraszam, że tak się rozpisałem, ale trochę się wkurzyłem po tym całym czasie i tych wszystkich emocjach które zdążyłem w sobie wzbudzić, zanim znalazłem się w tym położeniu.

Z góry dzięki za odpowiedzi.

Sterowniki masz tutaj http://support.sagem-communications.com … -A_4_8.zip (Ustaw zgodność pliku setup.exe dla Windows Vista (Service Pack2) Uruchom jako Administrator, Instrukcję instalacji masz tutaj http://www.tp.pl/prt/pl/klienci_ind/obs … inst_ster/ Nie chcę Cię martwić, ale z doświadczenia wiem ze lepiej będzie jak dokonasz formatu dysku i po ponownym zainstalowaniu świeżego systemu dokonasz instalacji sterowników do modemu bo w chwilo obecnej masz już nieźle tam namieszane w systemie od nieudanych prób instalacji najprawdopodobniej sterowników błędnych np z dołączonej do modemu płytki lub pobranych z sieci, ale przeznaczonych nie dla tej wersji systemu tylko XP np.i stąd mogą pojawiać te problemy. W trakcie instalacji będziesz musiał podać parametry łącza VCMUX dla Internetu na liniach TP 0,35 Netia 8,35 inni operatorzy pytaj na infoliniach Podanie błędnych parametrów łącza spowoduje niewłaściwa pracę modemu lub brak tej pracy ogóle co w konsekwencji może spowodować niestabilność systemu operacyjnego Do rozpakowania pobranych sterowników możesz użyć darmowego bdb archiwizera Izarc Jeżeli tamte sterowniki nie pomogą (pamiętaj o świeżej czystej instalacji systemu wcześniej) użyj sterowników z strony TP http://www.tp.pl/b/binaries/PL/358276/S … 874702.zip

Zarówno te Pierwsze sterowniki z strony Sagem jak i te ostatnie są OK i działają pod Windows 7 nie dalej jak tydzień temu instalowałem modem Sagem na nowiutkim komputerze z oryginalnym systemem Windows 7 Największy problem miałem w tym systemie z klientem poczty tzn. jego brakiem… no cóż są jednak darmowe odpowiedniki.

Dziękuję za odpowiedź.

Próbowałem już to co mi powiedziałeś zrobić i mimo reinstalacji systemu nie pomogło.

Dzisiaj spróbuję ponownie.

PS.

Windowsa mam 64 bitowego, a sterowniki pobierałem stąd: http://www.tp.pl/prt/pl/klienci_ind/obs … /neo_pobr/

Witam

Też posiadam 7-emkę 64 bit sterowniki z stronki TP tylko nie pod vistę i 7-emkę a pod XP pod 7-emkę też mi nie chciały działać :slight_smile: podczas instalacji prawym uruchom jako administrator > polski > dalej > wybieram PPPoA VCMUX 0/35 > dalej > podłączam modem > kończenie instalacji , wszystko śmiga.

Pozdrawiam

Witam ponownie,

udało mi się doprowadzić do tego, że modem działa i mogę połączyć się z internetem.

Jednak za każdym razem podczas włączania systemu, muszę klikać F8 a następnie wybierać “Wyłącz wymuszenie podpisywania cyfrowo sterowników”.

Czy jest możliwość aby jakoś to zautomatyzować?

Zobacz ten wątek http://www.vista.pl/porady/574_jak_zain … a_64_.html Modem jest inny ale chodzi mi o program do tego użyty.

Problem rozwiązany.

Należało ustawić, aby przy włączaniu komputera wyłączone zostało podpisywanie cyfrowo sterowników.

Siema Panowie. Miałem problem z instalacją sterowników pod modem. Mam windowsa 7 64 bit. kupiłem router z modemem TP-LINK na allegro, dałem 100zł i nie musze sie martwic ze mi cos bedzie sie z netem pierdzieliło. pozdro

Witam. Zrobiłem tak jak kazał spandaupol , lecz połączyć się mogę jedynie przez tryb testu. :confused:

Wtedy ładnie all śmiga, mam internet i mogę z niego normalnie korzystać. Natomiast gdy wrócę do zwykłego trybu, nie wykrywa mojego modemu. :expressionless:

Zrobiłem wszystko wg. instrukcji, dodałem sterowniki wszystkie do tego programu, i NIC:(. Robiłem to tak wiele razy że w końcu się zdołowałem, i postanowiłem tu u was napisać.

Posiadam modem Sagem F@ST 800.

Mam system taki jak yahretzkee 64 bitowy Windows 7.

Proszę o pomoc was - eskpertów.

Pozdrawiam. :slight_smile:

panowie… najprostsze rozwiązanie to zakup jakiegokolwiek rutera

do tej pory użerałem się z sterami do segema i za którymś tam bluescreenem udało się go skonfigurować

ostatnio byłem zmuszony zakupić ruter z powodu dodatkowego kompa i jestem mega zadowolony

dodatkowo mam neo 6mb i na tym sagemie maksymalna prędkość to było 3,5mb, co tłumaczyłem sobie że po prostu do skrzynki tp mam za daleko,

a jak się okazało po zakupie rutera, że to była wina tego starego modemu i teraz nawet prędkość dochodzi do 7mb

tak więc polecam takowe rozwiązanie