Windows 7 przy karcie zintegrowanej z pamięcią 1GB - wersja 32 bit czy 64 bit

Witam. Otrzymam jutro (mam nadzieję) części do komputera:

procesor: AMD APU A4-6300,

mobo:MSI A78M-E35 A78M SFM2+

RAM: GOODRAM DDR3 PLAY 4096MB PC1600

I teraz zagadka. Aby w pełni wykorzystać pamięć system powinien być 64 bitowy. To wiem, w przeciwnym razie max. będzie 3.25GB.

Tylko że w użyciu będzie zintegrowana grafika do której w Biosie (uefi) planuje przydzielić na sztywno 1GB pamięci RAM. Czy w tym momencie jest sens instalowania systemu 64 bitowego?

Nie, jak chcesz przydzielić 1GB do karty graficznej to zostanie Ci tylko 3GB, więc nie ma sensu instalować systemu w wersji x64.

Ja bym zainstalował 64bit, sam mam 3GB ramu i chodzi, a przy takiej szynie lepiej jak twoja, po za tym zostawiłbym aby dynamicznie grafika sobie przydzielała i zobaczył jak chodzi.

Tak, 64 bitowy system to nie tylko obsługa większej ilości pamięci RAM.

Co chcesz osiągnąć przydzielając tyle pamięci grafice.

Wiem że Windows 7 to nie tylko obsługa większej ilości pamięci RAM. Czytałem kiedyś fajny artykuł o wszelkich różnicach w tych systemach (niestety nie potrafię go odszukać). Ogólnie pamiętam że system 64 bit działał chyba do 10% wydajniej niż 32 bitowy. Potrzebował też 15% zasobów więcej niż jego odpowiednik 32 bitowy. Aplikacje 64 bit działały wydajniej pod warunkiem że były odpowiednio zoptymalizowane, 32 bit działały tak samo lub wolniej ponieważ wymagały emulacji środowiska 32 bit.

Co do przydziału pamięci to chyba się pospieszyłem. Płyta może przydzielić dla grafiki max. 2048MB i nie chciałem żeby zabierała za dużo. Przydział dynamiczny chyba będzie lepszy.

Co do wyboru wersji nie jestem do końca przekonany która. Komputer jest dla osoby w średnim wieku. Przeważnie włączone już w starcie systemu Thunderbird, GG (wiem że spowalniacz, ale niektórzy są niereformowalni), Skype, oczywiście antywirus. Komputer używany głównie do przeglądania internetu, komunikacji i oglądania filmów. Sporadycznie jakieś gry we flash, lub sims.

Cześć,

Wersja Home Premium x64, w zupełności do takich zastosowań wystarczy.

OK, Dziękuję Wszystkim, temat zamknięty.