Otóż w swoim komputerze mam podłączone 3 różne dyski. Pierwszy SSD MBR na którym jest system, drugi 3 TB GPT oraz trzeci 1TB MBR. I teraz pojawia się problem, jeżeli odepnę którykolwiek dysk to system nie chce się zbootować. W normalnym użytkowaniu to nie przeszkadza aczkolwiek chciałbym zrobić formata i nie chciałbym się “obudzić z ręką w nocniku” gdy podczas uruchamiania świeżego systemu nie miałbym dostępu do tych dwóch dysków. Podsumowując, czy mogę spokojnie zrobić formata na ssdku czy muszę coś kombinować?
Nie wiem dlaczego twój system nie startuje po odpięciu jakiekolwiek dysku.
Moim zdaniem po wykonaniu formata nowy system powinien bez problemu odnaleźć nowe dyski i umożliwić do nich dostęp zakładając, że nie są one w jakikolwiek sposób szyfrowane.
Tylko głośno myślę, ale po screenie widać że jeden bootuje, drugi ma OS, a na trzecim jest partycja zarezerwowana dla windows… dość dziwne (a może mało widziałem po prostu).
Nie powinno być problemu z instalacją na samym OS, a potem podpięciem pozostałych. Dla świętego spokoju odepnij ‘talerzowce’ na czas instalacji.
Myślałem raczej o tym żeby je zostawić. Nie wiem jak szczegółowo przebiega instalacja systemu ale wydaje mi się że gdy są podpięte to od razu system sobie je tam jakoś oznacza i nie ma problemu potem.
Kolego ze skrenów wynika że system masz na ostatnim dysku, ale partycje boot masz na pierwszym.
Polecałbym ponowną instalkę systemu, ale musiałbyś podpiąć tylko ten SSD jako master (odpiąć pozostałe) a dopiero po instalce systemu podpiąć najpierw pierwszy dysk (jako slave) i usunąć mu tą pierwszą partycję (100 MB) bo będzie zakłócać ci bootowanie systemu (i dołączyć wolne miejsce do partycji E). Potem podłączasz trzeci dysk (także jako slave).
Podsumujmy. Instalacja krok po kroku. Odłączam “talerzowce”, instaluje system SSD, podłączam pierwszy “talerzowiec” (1TB) i usuwam z niego partycję 100 MB, to samo z drugim. I wszystko powinno działać. W czymś się mylę? Coś jest niepotrzebne?
Nadmienię tylko że na 1TB był postawiony system zanim kupiłem SSD więc może dlatego tak się dzieje ale w takim razie nie rozumiem czemu nie bootuje bez 3 TB…