Dzisiaj przypadkowo natrafiłem na pewien artykuł (Click!), w którym jest napisane, że poprzez kilka zmian w rejestrze, można opóźnić aktywację systemu, jeśli podczas instalacji nie podamy serialu.
Czy takie coś jest legalne? I czy to w ogóle działa ?
Oczywiście że możesz, nawet sam M$ o tym gdzieś pisał, jednak po tym okresie mimo wszystko będziesz musiał aktywować a aktywować musisz legalnie nabytą kopię, nie wiem jaki sens ma odwlekanie od aktywacji, stosowanie tej sztuczki na pirackiej kopii jest nielegalne.
MS zawsze był dziwny. Dla mnie powinno to być w 100% nielegalne, chociaż może chcą, aby user jak najdłużej poużytkował system, im dłużej tym bardziej się z nim zapoznasz i bardziej Ci się spodoba, po okresie powiedzmy 3 czy 4 miesięcy, jest większe prawdopodobieństwo że ktoś kupi system, aniżeli po miesiącu, tak mi się wydaje
To jest nielegalne, jeśli się nie ma licencji na Windowsa. Ale Microsoft umożliwiając instalacje bez klucza prawdopodobnie liczy, że kopie się rozpowszechnią, a później ludzie kupią by wklepać kod. Choć do niczego się nie przyznaje i raczej nigdy nie przyzna.