Pewnie było to wałkowane tysiące razy, ale czytając niektóre tematy nic nie ogarniam. Jestem zielony w tych sprawach.
Chodzi o to, że chcę sformatować cały komputer. Przed tym chcę pobrać oryginalny system. Posiadam wersje klucza OEM, ale system instalowany będzie na komputerze z którego on pochodzi. Nic w nim nie było wymieniane. Próbowałem na oficjalnej stronie Microsoftu, ale wywala mi jakiś błąd. Dziękuje z góry za pomoc.
Chodzi o system: Windows 7 Home Premium Service Pack 1 64 bit
Na początek: komputera się nie formatuje, sformatować można partycję dysku.
W obecnej chwili MS nie udostępnia oficjalnie systemu Win 7.
To jest laptop czy komputer stacjonarny? Jeśli laptop i system był na nim fabrycznie, to masz na dysku partycję odzyskiwania/recovery z której możesz zainstalować system.
Możesz wyjaśnić: “ale system instalowany będzie na komputerze z którego on pochodzi” - na jakim komputerze chcesz instalować ten system?
To jest laptop. Kupiłem go już trochę temu i chce go wyczyścić. Chodziło mi o to, że chce użyć klucza na tym laptopie do którego jest przypisany. Możesz wyjaśnić o co chodzi z recovery?
Korzystam z komputera sporadycznie. Jednak jeśli chce z niego korzystać, to chcę żeby działał. Ostatnio jednak czasami już go muli. Dzięki za pomoc. Można zamknąć.
Nieprecyzyjnie się wyraziłem. MS nie udostępnia Win 7 w przypadku systemów preinstalowanych przez producenta sprzętu oraz (chyba) ogólnie OEM. Jeszcze niedawno można było z serwera MS pobrać każdą wersje systemu Win 7 bez jakiejkolwiek weryfikacji ale to się skończyło.
Jeśli posiadasz aplikacje OneKey Recovery to zapewne to laptop Lenovo. A jeśli to laptop Lenovo to na pewno masz przycisk który startuje komputer do RECOVERY. Podaj model urzadzenia. Podpowiem Ci gdzie znajdziesz ten przycisk. Serwisuje lapki Lenovo więc wiem :)