Windows 7 - Udostępnione kiedyś foldery są nadal widoczne


(Skorek7) #1

Witam

Sorry, jeśli nie ten dział itd ale jestem tu nowy i za bardzo nei ogarniam jeszcze co, gdzie i jak.

Mam dosyć mocno irytujący mnie problem:

Wcześniej udostępniłęm Pulpit w sieci aby po prostu sprawdzić czy udostępnianie dział. Działało. Wyłączyłem więc udostępnianie, bo nie chcę aby ktoś miał dostęp do moich rzeczy z Pulpitu, ale w sieci folder jest nadal widoczny. Kiedy wchodzę z innego kompa na mój widzę Users/moja_nazwa_użytkownika/Desktop. Nie mam pojęcia jak to wyłączyć?

Jeśli mogę to proszę o odpowiedzi z cyklu "krok po kroku"

Z góry dzięki


(pakierhakierxd) #2

Na udostępniany folder bierzesz prawym przyciskiem myszy właściwości

potem bierzesz

zakładkę udostępnianie

potem jest tam coś takiego jak udostępnianie zaawansowane

odznacz udostępnij i weź ok

jeszcze możesz wziąć tam opcję udostępnij

potem jak ją wybierzesz powinno ci się pojawić okienko

wyboru zmień uprawnienia udostępniania,zatrzymaj

bierzesz zatrzymaj

jak te 2 rzeczy zrobisz folder na pewno nie będzie udostępniony


(Skorek7) #3

To już robiłem i dalej jest tak samo. Tzn nie są udostępnione pliki z foldera, widać jakby był pusty, ale kiedy np zmienię nazwę tego folderu to w sieci zmiana jest widoczna. Nie psauję mi to bo wchodząc tam widać nazwę mojego użytkowniaka.

Nie ma tam żadnego "zatrzymaj" :confused:

Mimo wszytko dzięki za chęc pomocy

-- Dodane 12.09.2010 (N) 0:16 --

Poradziłem sobie z tym ale wydaję mi się że nie jest to "poprawna" metoda:

We Właściwościach/Zabezpieczenia usunąłem z użytkowników Gościa

dalej jednak wchodząc przez sieć mam folder Users, jest on co prawda pusty, ale dlatego że w ogóle tam jest, wydaję mi się że nie była to dobra metoda.

Dlatego prosiłbym o odpowiedź jeszcze


(pakierhakierxd) #4

To wez tą opcję udostępnij

a potem udostępnij a jak to zrobisz

to będzie opcja zatrzymaj udostępnianie


(Jasiek.w) #5

Ustawisz tutaj: Panel sterowania\Wszystkie elementy Panelu sterowania\Centrum sieci i udostępniania\Zaawansowane ustawienia udostępniania


(Skorek7) #6

Robię tak jak mówisz, ale nie ma żadnego "zatrzymaj".

Ale co konkretnie mam tam ustawic?

Jak udostepnić foldery tak jak było to w XP, aby po wejściu w kompa z sieci były nazwy tylko udostępnionych folderów, żeby wchodziło się do nich bezpośrednio, a nie przez całą ścieżkę Users/użytkownik/itd...?


(Jasiek.w) #7

Co chcesz - np.: włącz/wyłącz udostępnianie chronione hasłem, włącz/wyłącz udostępnianie plików i drukarek itd. Czy wszedłeś w ogóle do tego apletu?

-- Dodane 12.09.2010 (N) 2:30 --

Możesz też tak jak pisał Pakierhakierxd, tylko dodatkowo kliknij w ten link na dole apletu - Centrum Sieci i udostepniania i tam masz to co powyżej opisałem.


(Skorek7) #8

Tak, wchodziłem w ten aplet, ale bez zmmian.

Dobra, odpuszczę już sobie z tym. Zrobię tak jak mówiłem, że usunę we Właściwościach/Zabezppieczeniach konto Gościa.

Dzięki wielkie wszystkim za chęć pomocy i zainteresowanie.

Pozdrawiam, Maks