Windows 7 - ukryta partycja systemowa - co i jak

Czy taka partycja jest potrzebna? Posiadam windows 7 ale takowej partycji nie widzę. Jakie są cechy takiej partycji, jak ją zrobić jeżeli jest potrzebna, czy to przeszkadza, etc.

Przeważnie takie partycje są założone w laptopach z systemem. Służa one do odzyskiwania systemu do stanu początkowego. Czy potrzebna to zależy , kopie można zrobić na dysku zewnętrznym. Jak zrobić taką partycję zobacz tu http://www.google.pl/search?q=jak+utwor … =firefox-a

Tak tylko koledze chodzi o to 100MB

Jest to partycja systemowa zawierająca niezbędne narzędzia ratunkowe oraz pliki systemowe. Chodzi o to by można było naprawić system w razie problemów bez szukania płyty instalacyjnej. Standardowo partycja jest oznaczona jako ukryta, systemowa i dlatego nie jest widoczna w exploratorze Windows

Jeśli chodzi o system Windows 7 to można zamiast takiej partycji Dysk naprawy systemu i w razie problemów z systemem przywrócić go do pełnej sprawności.

to ja takiej nie mam, nie widać takiej, odnosząc się do tego tematu z easeus, do dzielenia… i tak… warto zrobić taką partycje? czy tym wymienionym programem zostawić coś ponad 100 mega wolnego na partycje, czy to samo się utworzy/rozdzieli z tego dysku c gdzie instalujemy windowsa. jutro planuję format c…

Na partycję musisz przydzielić tyle samo miejsca ile będzie wynosiła partycja systemowa. Podczas instalacji ustaw sobie rozmiar partycji taki jaki będzie Tobie odpowiadał.

jutro planuję format c… to wgrywasz normalnie windowsa na partycje c i to wszystko,on sobie sam przydzieli te 100MB nic nie musisz robić

format, pozostawiając wszystkie partycje nienaruszone, tzn, nie zmieniając pojemności. ale jak zainstaluje windowsa 7 gdzie mam partycje c 80gb (81920), to co, odejmie mi te 100mb i partycja będzie 79gb? czy zostawić te 100 mega wolnego by to samo zrobiło z tego…

Jak Tobie tak bardzo zalezy aby było na system 80GB to zrób te 81GB na system

a tak poza tym ta partycja systemowa 100mg, potrzebna jest? według Was… macie to, czy usunęliście to…

albo co zrobić by tego nie tworzyło…

Ta partycja 100MB zawiera pliki do uruchomienia systemu i można ją zostawić. Przecież te 100MB to przy dzisiejszych dyskach to bardzo mało.

czyli zakładając że cały dysk mamy już w partycjach, wszystkie mb zostały wykorzystane, i nie mamy nawet 10 mega wolnego na nową partycję, to przy instalowaniu windowsa 7 na dawno już zrobioną partycję, to czy on wtedy z tej partycji podbierze te 100 mega?

i czy warto takie coś mieć, taką partycję? czy nie bardzo. co o tym sadzicie.

Nawet jeśli zabierze te 100MB to przecież nic się nie stanie.Pod system wystarcza w zależności od wersji od 16GB dla wersji x86 oraz 20 GB dla wersji x64. Możesz zostawić tą partycję.

to nie jest kwestia czy warto takie coś mieć,tylko tam są pliki systemowe

Ty wgrywasz windowsa i tworzy się właśnie ta partycja 100 mb i nie usuwaj jej,ona i tak na codzień jest niewidoczna

jak np.dasz te 80gb na system to po instalacji czystego systemu będziesz miał te 79,9

P.S

dysk masz 1TB i martwisz się o 100mb

to niemając wolnych mega na partycje, podbierze to z C ? albo może tego w ogóle nie zrobić, tej partycji.

Ja już dawno skasowałem part recovery,gdyż było na niej dużo smieci i masa niepotrzebnych programów. Zamiast tego utworzyłem sobie własna ukrytą partycje programem Acronis,gdzie mam na gotowo cały system włacznie ze sterownikami.własnymi ustawieniami systemu.oraz ulubionymi zakładkami opery,gmail, gg,skype itd.Oczywiscie co jakis czas mozna,lub nawet trzeba aktualizowac kopie,np opcja przyrostowa.Mysle,że taka partycja jest duzo wygodniejsza.