Windows 7 Ultimate 32bit czy 64bit?

Witam mam laptopa z systemem Windows 7 Ultimate 32bit, chciałbym poprawić wydajność lapka poprzez wgranie wersji 64 bitowej, bo podobno wersja 32bit nie obsługuje konkretnie 4GB ilości pamięci RAM, takie mam pytanie czy to coś da jak wgram 64bity?,  jeżeli mam takie o to parametry lapka.?

Procesor : Intel Pentium Core 2 Duo 2x 2GHZ

Pamięć RAM : 4GB DDR2

Dysk : 380~400GB

Grafika : Intel 4500M [HD]

Trochę przyspieszy system. Jednakże nie aż tak znacząco, aby warto było kupować nową licencję.

Mi zależy nawet na kilku większej procentowej skuteczności poprawienia sprawności systemu więc warto wgrać 64?

Jeżeli nie używasz aplikacji, które mają problemy z architekturą x64 to śmiało instaluj.

Aplikacji 64 bit nie uruchomisz w strukturze 32 bit, ale w win x64 uruchomisz aplikację 32 bitowe, to jedno, ale wykorzystanie 64 bit procesora, znacznie podniesie jego wydajność. Win 7 32 bit, to tylko męczenie procesora 64 bit. To główny wykładnik sprawności procesora i dlatego windowsy są dedykowane. W zależności od tego, jaki masz procesor, taki mu dajesz optymalny system, a komu jakieś gry “lepiej szły” pod x32, temu gałązka wierzbowa… bo komputer jest do wielu zadań i uruchamiania wielu potrzebnych aplikacji.