Windows 7 Upgrade - ile można z niego wyciągnąć

Witam,

mam pewien problem. Może to i zabrzmi laicko, ale dla mnie jest kwestią dosyć zasadniczą. Zamówiłem sobie ostatnio laptopa z preinstalowaną Vistą. Osobno zamówiłem upgrade do Windows 7, docelowo specjalnie do tego komputera, ale w domu mam jeszcze dwa komputery z oryginalną, preinstalowaną Vistą. Każda z własnym legalnym kluczem licencyjnym. Jak wiadomo, Vista jest totalnie upierdliwa, obciążająca komputer i zdecydowanie nie-userfriendly, toteż chciałbym się jej pozbyć ostatecznie z domowego sprzętu. Czy będę mógł zainstalować tego Upgrade’a na wszystkich trzech komputerach tak, żeby to było legalne i nie wyskakiwały żadne komunikaty od Microsoftu, że ‘możliwe, że padłem ofiarą pirata komputerowego’?

Na zdrowy rozum skoro wszystkie te systemy od początku były oryginalne i Upgrade też jest oryginalny, to nie powinno być problemu. Niestety, Microsoft nie raz już dowiódł, że zdrowy rozum a ich polityka to dwie odrębne rzeczy.

Od razu zaznaczam, że szukałem podobnego problemu tak na forum, jak i w google. Jeżeli jednak się znajdzie coś podobnego, to serdecznie przepraszam. Z góry dzięki za odpowiedzi.

3 komputery, 3 licencje typu Upgarade. To jest jedyna legalna droga.

W ten sposób to się kosztowna sprawa z tego robi. W podobnej cenie wypadłby mnie Windows 7 Home Premium (większych ambicji raczej nie mam) Box.

A jakie sankcje nałożyłby na mnie Microsoft, gdybym jednak zdecydował się zainstalować tego upgrade’a na trzech komputerach z jednego pudełka? Automatycznie zrobiłby się nielegalny i nie można by było instalować uaktualnień itp?

Przecież licencja BOX też jednostanowiskowa, tyle że nie będzie przypisana do konkretnego komputera i można ją przenosić na inny sprzęt, ale w danym momencie może być zainstalowana tylko na jednym komputerze.

Takie sankcje że może zablokować ten klucz np. licho wie co dalej możesz próbować :slight_smile:

Jak tak, to znaczy, że źle zrozumiałem to, co czytałem wcześniej. Omg, nie sądziłem, że Microsoft jest aż tak pazerny!

Hm, trudno. Wolę nie ryzykować. Zainstaluję na nowym lapku siódemkę, a reszta niech się męczy dalej z Vistą. :slight_smile:

Mam jeszcze prośbę do moderatorów. Nie zamykajcie tego tematu. Może jeszcze znajdzie się ktoś, kto umie to obejść…

Mam Vistę SP2 - absolutnie nie mam z nią żadnych problemów. Wg mnie wypisujesz totalne bzdury, chyba, że instalujesz na jakimś “zabytku”. Zainstaluj “7” dopiero będziesz pisal o problemach, bez sensu jest ta przesiadka.

Jeden egzemplarz programu=jeden komputer, zawsze tak było.

Niektóre licencje umożliwiają instalację na dwóch, jeśli ten drugi to laptop i program nie będzie uruchamiany jednocześnie na obydwu komputerach, tak jest m.in. z Office.

Za wersję upgrade Windowsa też trzeba płacić. W zasadzie kosztuje tyle, co OEM, choć ostatnio w Carrefurze widziałem po 200zł. Upgrade za darmo (lub w “cenie nośnika”) przysługuje przy zakupie sprzętu/programu w chwili, gdy pojawiła się już jego nowsza wersja, albo niewiele wcześniej. Ma to zapobiegać spadkowi sprzedaży tuż przed planowaną premierą nowszej wersji i ułatwić wyprzedanie zapasów magazynowych producentów.

Na obu komputerach, które mam w domu Vista sprawia problemy. Konfiguracja komputerów jest wystarczająca (a przynajmniej taka powinna być wg standardów kreowanych przez Microsoft), obydwa procesory dwurdzeniowe, po 2GB ramu. W Viście jest milion niepotrzebnych komunikatów, zapytań i tego typu rzeczy. Ponadto nie wiem czy to tylko ja mam takie szczęście, czy wszędzie tak jest, że w czasie uruchomiania systemu, kiedy pojawia się logo Windows na czarnym tle i przesuwa się ten pasek, często ładowanie się zacina, kontrolka pomruguje i możnaby czekać do sądu ostatecznego, aż się uruchomi, w związku z czym jedynym logicznym rozwiązaniem jest reset. I tak parę razy z rzędu.

W ogóle miałem zamiar o tym zrobić wątek, bo powoli kończy mi się cierpliwość do tych resetów.

Czytałem też rozbudowany artykuł porównujący wydajność Visty i Windowsa 7, z którego wynikało jasno, że Vista jest zdecydowanie mniej wydajna. Osobiście nie znam nikogo, kto by miał pochlebne zdanie o tym systemie. Może akurat Tobie się poszczęściło, że Vista nie sprawia żadnych problemów.

To nie jest kwestia szczęścia, tylko konfiguracji. Z Windows’a XP jak najbardziej opłaca się upgrade’ować do 7, ale z wisty nie bardzo - chyba, że ktoś ma nadmiar gotówki.

Co do licencji, to M$ nie jest instytucją która rozdaje oprogramowanie i jak najbardziej jest normalne, że kupując jedną licencję, możesz ją zainstalować na jednym komputerze.

Wszelkie metody obejścia są niezgodne z licencją i nie wątpię, że się da, ale na tym forum nikt Ci takiej pomocy nie udzieli [-X