Witam. Mam jeden dysk fizyczny podzielony na dwie partycje.
Windows XP FAT32 - 10 GB
Windows 7 NTFS - 370 GB
Jak zwiększyć miejsce na Windows XP?
Usunąć partycję z Windows 7, powiększyć partycję XP i na nowo zainstalować 7-kę. Tak będzie najmniej kłopotów.
Dorzuciłbym jeszcze przeformatowanie dysku z XPkiem na NTFS (jeśli jest taka możliwość)
Zastanawiam się, czy nie dałoby rady powiększyć partycji XP z poziomu 7-demki i zainstalowanie na nowo XP.
Mam jeszcze, kilka pytań, bo zamierzam oba systemy zainstalować raz jeszcze, bo się posypał totalnie XP. Zamierzam zainstalować ponownie po formacie XP oraz 7. W związku z czym mam kilka dodatkowych pytań.
- Jakie powinny być minimalne rozmiary dysków systemowych? Przy dysku 500 GB.
- W jakiej kolejności powinny być instalowane?
- W jakim systemie powinny być: NTFS, FAT32 czy dwa systemy dwa różne formaty, czy może jeden w NTFS a drugi w FAT?
-
Może podziel: 50 GiB Win XP, 120 GiB Win 7, reszta jako trzecia partycja dla obu (~295 GiB zakładając, że pojemność dysku jest w Windows pokazywana jako 465 GB).
Jak ktoś poda sensowniejszy podział to możesz mój zignorować.
-
Najprościej będzie zainstalować XP, potem 7 by nie trzeba było np. wykonywać naprawy Bootloadera https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1657128.html
-
Najlepiej oba NTFS - unikniesz np. limitu pliku 4 GiB na partycji z FAT32.
Jeszcze też pewnie zostaje do ogarnięcia kwestia podziału na partycje podstawowe i logiczne, ja np. nie zwracałem na to uwagi i mam 1 podstawową z XP i 2 logiczne (na jednej Windows 10).
Dzięki za odpowiedź. I już chyba wiem, przez co się XP wykrzaczył, dosłownie wykrzaczył.